Negativ vækst i Danmark for første gang i otte kvartaler

Dansk økonomi gik en lille smule tilbage i tredje kvartal ifølge Danmarks Statistiks seneste opgørelse af bruttonationalproduktet.

Den viser, at tredje kvartal bød på en tilbagegang på 0,1 procent, og det er første gang siden andet kvartal 2013, at der er registreret negativ vækst herhjemme.

Det er især industrien og vareeksporten, der er årsag til tilbagegangen. Eksporten faldt 1,7 procent i perioden sammenlignet med kvartalet før.

Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank tror dog ikke, at de negative tal er udtryk for, at vi er på vej ind i en ny krise.

- Tværtimod er der god grund til at tro, at dansk økonomi kommer op på hesten igen og vokser pænt i det kommende år.

- Især danskernes forbrug vil sandsynligvis trække økonomien frem. Stigende realløn, faldende arbejdsløshed og fremgang på boligmarkedet er en cocktail, der kan få danskerne til at lade pengene sidde løsere, skriver han i en kommentar.

Også hos Nykredit vælger chefanalytiker Tore Stramer at tage de positive briller på med de samme argumenter.

- Vi forventer derfor også fortsat en BNP-vækst på 1,5 procent i år og 2,0 procent i 2016.

- Men når det er sagt, har dagens øv-tal øget risikoen for, at vi endnu engang kan blive skuffet på dansk økonomis vegne, skriver han i en kommentar.

Ser man på årets tre første kvartaler, er der dog også tale om en vækst på 1,4 procent i forhold til samme periode sidste år.

Det skyldes særligt fremgang i servicebranchen og et større forbrug i husholdningerne.

Dagens tal skal tages med det forbehold, at BNP-tallene opgøres med en usikkerhed på 0,5 procent hver vej.

Derfor kan det i forbindelse med senere justeringer vise sig, at det stod knap så galt til som frygtet i tredje kvartal - men det kan altså også gå den anden vej.

/ritzau/

Dagens Gossip