Nejpartier om Syrien: Krigen vil styrke ekstremister

I dag er en trist dag, hvor Danmark endnu en gang er på vej ind i en forfejlet krig, som i værste fald kan destabilisere det krigshærgede Syrien og det kaotiske Irak.

Sådan lyder det fra Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, fra Folketingets talerstol forud for vedtagelsen af den danske militære indsats i de to lande.

- Det her er ikke en diskussion om, hvorvidt Danmark skal nedkæmpe Isil (Islamisk Stat, red.) eller ej, siger Nikolaj Villumsen.

- I Enhedslisten vil vi hellere end gerne være med til at bekæmpe Isil. Men vi vil ikke gøre det ved at kaste bomber, der risikerer at ramme civile og øge tilslutningen til ekstremister, siger han.

I stedet vil partiet styrke de lokale, demokratiske kræfter i Syrien ved at arbejde for, at de inddrages i fredsprocessen og får øget hjælp til humanitær genopbygning af landet.

Det er især urimeligt, at Folketinget og offentligheden ikke har fået svar på, præcist hvilke syriske grupper der skal have dansk luftstøtte, påpeger Nikolaj Villumsen:

- Jeg synes ikke, det kan være rigtigt, at regeringen beder Folketinget støtte en krig i Syrien, uden at ville give et fuldt indblik i hvem Danmark skal give militær støtte i Syrien.

Også Alternativets forsvarsordfører, René Gade, advarer mod, at Danmark går ind i den militære kamp mod Islamisk Stat.

- Islamisk Stat er lige nu den stærkeste magnet i verden til at samle ekstremisme. Det, vi kæmper imod, er noget, der er i hovederne på folk. Vi vil bombe lokalt, mens vi ser det sprede sig til tusindvis i Afrika, andre steder i Mellemøsten og Europa.

- Vi ved, at bomberne vil skabe mere had og mere terror. Så vi insisterer på den langsigtede løsning, og der er bomberne ikke løsningen lige nu, siger René Gade.

Der er et bredt flertal i Folketinget for, at Danmark senere i år skal sende kampfly og specialstyrker til Irak og Syrien for at bekæmpe Islamisk Stat.

Kun Enhedslisten, SF og Alternativet er imod forslaget, som er fremsat af regeringen.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip