Nepal-koordinator: Vi løber om kap med tiden før monsun

Nepaleserne er rædselsslagne, og landsbyer ligger i ruiner. Men der er risiko for en endnu større katastrofe, hvis monsunregnen når landets provinser, før hjælpen gør.

Det fortæller Peter Drummond Smith, der koordinerer Mission Østs hjælpeindsats i landet, efter at to voldsomme jordskælv på under tre uger har rystet Nepal.

Han frygter særligt, at monsunregnen udløser en række ødelæggende jordskred.

- Vi er lige nu i et kapløb med tiden om at få hjælp ud til Nepals yderområder, inden monsunen rammer, siger Peter Drummond Smith til Ritzau fra Nepals hovedstad, Kathmandu, og fortsætter:

- De massive mængder vand øger risikoen for jordskred markant, og det kan både udrydde hele byer eller afskære landsbyerne, så de bliver fanget i distrikterne, mens hjælpen ikke kan nå frem i lange perioder.

Dødstallet efter tirsdagens kraftige jordskælv, der blev målt til 7,3, stiger fortsat.

Tidligt onsdag morgen dansk tid er 65 mennesker fundet dræbt, mens 1926 er blevet kvæstet, oplyser Laxmi Dhakal, talsmand for landets indenrigsministerium, ifølge CNN.

Det er blot 17 dage siden, at et ødelæggende jordskælv med en styrke på 7,8 ramte landet. Her omkom flere end 8000 mennesker.

- Nepaleserne er rædselsslagne. De er bange hele tiden. I Kathmandu hentede folk ting fra deres hjem og sov på gaderne, siger Peter Drummond Smith, der fortæller, at særligt mindre byer er hårdt ramt efter skælvene.

- Jeg var i en helikopter for to dage siden og kunne se landsby efter landsby, hvor der kun er murbrokker tilbage. Jeg har været i tre landsbyer - kun to huse i alt kan der stadig bo mennesker i. De andre er for farlige at være i, mens andre er smadret.

Mission Øst har indtil videre hjulpet 12.000 nepalesere og forventer, at de når ud til yderligere 20.000.

Øverst på prioritetslisten står oprettelsen af midlertidige lejre, som folk kan bo i. Derudover er der akut behov for rent vand.

Tredje punkt på listen er at få genopbygget skoler - for sikkerhedens skyld.

- Vi er i gang med at reparere skolerne. Det er egentlig ikke så meget på grund af uddannelse, men for at få et sikkert sted til børnene i dagtimerne, mens der arbejdes på genopbygningen.

- Ellers risikerer de at lege i huse, som kan styrte sammen over dem, siger Peter Drummond Smith.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip