Nepals regering prøver at få vrede sherpaer i tale

Skrevet af admin

23/04/2014

Mest læste i dag

Nepals regering har onsdag sendt en delegation til basecamp på Mount Everest i et forsøg på at dæmpe vreden os landets bjergguider - de såkaldte sherpaer.

Guiderne har angiveligt indstillet dette års klatresæson, efter at en lavineulykke i sidste uge kostede mindst 13 af deres kolleger livet.

Tre sherpaer savnes fortsat efter ulykken, mens tre ligger hårdt såret.

Organisatorerne af to vestlige ekspeditioner siger, at der er meget stærke spændinger blandt de omkring 400 sherpaer i lejren, hvoraf mange står fast på, at hele klatringssæsonen skal aflyses, mens andre ønsker at fortsætte.

- Stemningen er mærket af sorg, da sherpaerne har et meget nært fællesskab, og der er på en eller måde nu tale om vrede, siger Phil Crampton fra gruppen Altitude Junkies, som har hovedkvarter i New York.

Regeringen har gjort det klart, at den vil hæve minimums-forsikringerne for sherpaerne med 50 procent og støtte efterladte familier med en velgørenhedsfond og betalte uddannelser for familiernes børn.

Sherpaerne har krævet, at der bliver udbetalt en erstatning på 10.000 dollar (knap 55.000 kroner) til familierne til de dræbte og kvæstede. Ifølge de vestlige bjergbestigere handler det dog også om respekt for de afdøde.

Mange udenlandske bjergbestigere venter i lejren på bjerget uden at vide, hvornår eller om de kommer til at nå den berømte bjergtinde.

Sherpaernes arbejde består i at hjælpe bjergbestigere op ad verdens højeste bjerg ved at bære udstyr og mad. Derudover sørger de for, at sikkerheden på Mount Everest er bedst mulig for at minimere faren for klatrerne.

Sherpaer tjener i dag mellem 16.000 kroner og 32.000 kroner på en sæson.

Nepals regering har udstedt 734 tilladelser til at bestige bjerget i år på 32 ekspeditioner. 400 af tilladelserne er givet til guider.

/ritzau/AFP