Netanyahu: Ingen israelske soldater skal for krigsdomstol

Skrevet af admin

04/01/2015

Dagens topnyheder

Ingen israelske soldater skal stilles for Den Internationale Straffedomstol, ICC, i Haag for anklager om krigsforbrydelser, lyder det i en klar melding fra den israelske premierminister.

- Vi vil ikke tillade, at israelske soldater og officerer trækkes for Den Internationale Straffedomstol i Haag, siger Benjamin Netanyahu på et regeringsmøde.

- Israelske soldater vil fremover fortsat forsvare Israel med beslutsomhed og styrke, og ligesom de forsvarer os, vil vi forsvare dem med samme beslutsomhed og samme styrke, tilføjer han.

Meldingen fra premierministeren kommer to dage efter, at den palæstinensiske FN-delegation indgav en anmodning om, at det palæstinensiske selvstyre bliver tilsluttet Den Internationale Straffedomstol (ICC).

Hvis palæstinenserne får ja til at tilslutte sig ICC, så kan domstolen bruges til at retsforfølge israelere for deres handlinger på Vestbredden, som Israel siden 1967 har holdt besat.

Den israelske regering har valgt at straffe palæstinenserne for anmodningen ved at tilbageholde en overførsel på en halv milliard shekel, svarende til 789 millioner kroner, i skatteindkomster til Det palæstinensiske Selvstyre.

Skatteindtægterne udgør to tredjedele af det palæstinensiske årsbudget, når man ser bort fra økonomisk støtte fra udlandet.

- Det palæstinensiske Selvstyre har valgt en konfrontatorisk linje over for Israel, og vil vi ikke lade dette passere uden handling, advarer Netanyahu.

Premierministeren mener, at den palæstinensiske ledelse retsforfølges ved Den Internationale Straffedomstol, efter at den tidligere i år underskrev en forsoningsaftale med Hamas, hvilket i år ledte til en national samlingsregering.

/ritzau/AFP