Netanyahu: Palæstinenserne må anerkende jødisk stat

Skrevet af admin

04/03/2014

Dagens topnyheder

Den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, opfordrer den palæstinensiske ledelse til at anerkende, at Israel er en jødisk stat.

- Præsident Abbas: Anerkend den jødiske stat. Fortæl palæstinenserne, at de skal glemme fantasien om at oversvømme Israel med flygtninge, lyder premierministerens opfordring til den palæstinensiske selvstyrepræsident, Mahmoud Abbas..

Begrebet en jødisk stat er central for Israels regering, mens palæstinenserne har slået sig i tøjret og ikke vil anerkende denne status, da flere hundrede tusinde palæstinensere under mellemøstkrigene er flygtet fra det, der nu er Israel.

Netanyahus udtalelser kom tirsdag i Washington DC, den amerikanske forbundshovedstad, hvor premierministeren er på besøg.

Tirsdag talte han ved den årlige konference for Aipac, den store jødiske lobbyorganisation i USA.

Inden da havde han haft et møde med USA's præsident, Barack Obama, i Det Hvide Hus.

Her sagde Obama efterfølgende, at Israel må træffe hårde beslutninger, hvis fredsforhandlingerne med palæstinenserne skal have en chance i fremtiden.

Israelere og palæstinensere har i syv måneder forhandlet bag lukkede døre for at løse deres mangeårige strid under direkte forhandlinger, og den frist, som USA, der mægler, har sat for en afslutning på processen, udløber ved udgangen af april.

- Den tidsramme, vi har sat for at færdiggøre disse forhandlinger, nærmer sig sin afslutning, og der må træffes nogle hårde beslutninger, sagde Obama.

- Det er min tro, at det ultimativt stadig er muligt at skabe to stater. Men det er svært, og det kræver kompromis fra alle sider, tilføjede han.

Netanyahu mener, at Israel har foretaget store indrømmelser.

- Israel har gjort sin del. Jeg beklager at måtte sige, at det har palæstinenserne ikke, sagde han til pressen efter mødet med præsidenten.

/ritzau/AFP