Netanyahu truer med enegang mod Iran

»Han er en ulv i fåreklæder. En ulv, der tror, at han kan trække uldet ned over øjnene på det internationale samfund. Ligesom alle andre ønsker jeg, at vi kunne tro Rouhani, men vi gør klogt i at fokusere på Irans handlinger (i forhold til landets atomprogram, red.), sagde Netanyahu fra talerstolen i New York ifølge flere internationale medier og tilføjede:

»Selvom et Nordkorea med atomvåben er farligt, blegner det i forhold til faren af et atombevæbnet Iran. Et atombevæbnet Iran i Mellemøsten ville være Nordkorea gange 50.«

Han understregede, at Israel er klar til at agere på egen hånd, hvis det viser sig, at det iranske præstestyret sigter efter at udvikle en atombombe.

»Israel vil ikke tillade Iran at få atomvåben. Hvis Israel er tvunget til at agere på hånd, ja så vil vi agere på egen hånd,« sagde Netanyahu til flere regeringsledere og ministre verden over ifølge Reuters.

Ifølge den israelske premierminister er den eneste fredelige måde at forhindre Iran i at udvikle atomvåben en kombination af hårde sanktioner med indbyggede militære trusler og den israelske erklæring om, at landet er klar til at forsvare sig uden hjælp udefra.

»Slæk ikke presset (på Iran, red.),« lød opfordringen fra Netanyahu, der tilføjede, at den eneste aftale, der kan komme på plads med Rouhani, er en, som »fuldt ud afvikler Irans atomvåbenprogram«.

USAs præsident, Barack Obama, sagde mandag til Netanyahu, at Vesten bliver nødt til at »teste« det diplomatiske spor med Iran.

Mødet fandt sted i Det Hvide Hus blot få dage efter, at Obama og Rouhani talte i telefon sammen. Opkaldet er historisk, idet det er første gang i mere end tre årtier, at de to lande har haft kontakt på så højt niveau. Blandt mange lande har det skabt håb om, at USA og Iran nu kan nærme sig hinanden, men i Israel har det dog først og fremmest skabt ængstelse.

Under mødet med Netanyahu lovede den amerikanske præsident, at USA vil holde nøje øje med, om styret i Teheran lader handling følge ord, og han gjorde det samtidig klart, at alle muligheder med hensyn til Iran fortsat holdes åbne.

Obama understregede desuden, at USA insisterer på »den højest mulige verifikation« af, at Iran overholder en kommende aftale, inden sanktionerne mod landet lettes.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip