Netflix-stjerner gør popkultur til politik

Skrevet af admin

17/06/2016

Dagens topnyheder

Det er sjovt og underholdende, når Piper Chapman i den voldsomt populære Netflix-serie Orange Is the New Black prøver at få en hverdag til at fungere i kvindefængslet Litchfield, hvor hun sidder inde sammen med sin lesbiske ekskæreste og et hav af forbrydere med hver deres særlige historie.

Men det er også mere end bare latterfremkaldende. Det er med til at sætte dagsorden - både politisk og indenfor det, vi taler om og har holdninger til, mener seriens stjerner. Litchfield er nemlig på mange måder en "miniverden", der står overfor de samme problemer, som vi gør i virkeligheden.

- Jeg synes personligt, at det er interessant, hvordan Jenji (Kohan, seriens manuskriptforfatter, red.) har fingeren på pulsen i den politiske dagsorden. Det, der sker i showet, er en afspejling af det, der sker i verden, og det er ikke en tilfældighed, siger Yael Stone, der spiller Lorna Morello i serien.

Hun bliver bakket op af Lea DeLaria, der spiller Big Boo i serien. Hun har selv oplevet, hvordan hendes karakter har været med til at gøre det mere acceptabelt at være "butch" - lesbisk med maskuline træk. Men hun mener også, at showet har en finger med i spillet, når det gælder ligestilling og rettigheder på det politiske plan.

- Jeg er helt sikker på, at et tv-show kan have politisk indflydelse. Det har vi allerede bevist på forskellige områder. Vores show har formået at vinde folks hjerter og hjerner og ved at gøre det, har vi også kunnet medvirke til at ændre ting i de år, showet er blevet vist, siger hun og fortsætter:

- Uden Orange Is the New Black ville der ikke være ligestilling, således at homoseksuelle nu kan gifte sig i USA. Det er jeg helt sikker på. Folk har ikke set os og accepteret os som mennesker før, siger hun til Ritzau Fokus.

Det kalder Kasper Lundberg, der er vært på Radio 24syvs Stream Team og ekspert i tv-serier for en "vild påstand", men han er alligevel ikke helt uenig i skuespillerindens betragtninger.

- Jeg tror, at det er delvis rigtigt. Politiske rettigheder har altid krævet, at mainstream får øjnene op for minoritetens synspunkt. Og dér er tv-serier det vildeste redskab, fordi man kan sætte folk ind i hovedet på for eksempel en transkønnet eller en fængselsindsat, forklarer han.

- Samtidig skal man også huske, at serien rammer på det rigtige tidspunkt, og der ligger en meget vigtig, politisk kamp forud for den, som man skal passe på ikke at underkende, siger Kasper Lundberg.

Den transkønnede skuespillerinde Laverne Cox, der portrætterer den ligeledes transkønnede Sophia Burset i serien, har skabt stor opmærksomhed i medierne, og Cox skrev historie, da hun som den første transkønnede nogensinde blev nomineret til en Emmy.

Hendes rolle har givet en stemme til nogle, der længe har følt sig overhørt, mener Yael Stone.

- For første gang kan fans genkende sig selv i en karakter som Sophias, der er transkønnet. Det gælder også dem, der ikke er det. De føler måske sympati med hende og kan fornemme, hvordan hun har det, mener skuespillerinden.

At en tv-serie ikke bare skal underholde, men også få folk op af stolene og prikke til deres holdninger, mener Kasper Lundberg, at vi kommer til at se mere af i fremtiden.

- Vi er oppe på over 400 originale nye serier om året i USA alene, og det betyder, at man skal have noget, der kan udmærke én i medierne. Det lykkedes jo sindssygt godt for de serier, der brander sig politisk, siger Kasper Lundberg.

Han mener, at det er en fordel for publikum, at tv-serierne gerne vil skabe debat.

- Jeg elsker personligt, når politik og populærkultur smelter sammen, for der er mange, der tror, at det kun handler om underholdning, og det er dér, det allerstørste politiske potentiale ligger. Dels fordi, det sniger sig ind uden, at vi ligger mærke til det og dels fordi, det ikke er kedeligt.

- De bruger jo humoren som rambuk til nogle fuldstændigt afgørende diskussioner om folks hverdagsliv, siger han.

Fjerde sæson af Orange Is the New Black kan ses fra fredag den 17. juni.

/ritzau/FOKUS