New Horizons finder store bjerge på lille Pluto

Skrevet af admin

16/07/2015

Mest læste i dag

De første "nærbilleder" af Pluto viser, at dværgplaneten har høje bjerge lavet af is og en overraskende ung overflade uden kratere.

Det fortæller Nasa-forskere, efter at rumsonden New Horizons, der tirsdag passerede Pluto og fotograferede på livet løs, har sendt billeder retur til Jorden.

Resultaterne markerer det foreløbige højdepunkt på den 9,5 år lange mission, der sendte rumsonden flere milliarder kilometer ud i rummet for at passere Pluto i 12.500 kilometers afstand - en hårsbred i astronomisk sammenhæng.

Forskerne ved ikke, hvordan isbjergene er blevet skabt på Pluto.

Det er ved et hjertelignende område på planeten, at der er blevet fundet flere bjerge. Det største af slagsen stikker 3350 meter op i luften, og Nasa sammenligner området med Rocky Mountains i Nordamerika.

Et andet spørgsmål er, hvorfor Pluto tilsyneladende har en ung overflade. Man havde antaget, at der ville være en hel del kratere som resultat af klippestykkers kollision med planeten.

I stedet viser billederne fra New Horizons, at Plutos overflade er blevet gendannet via en geologisk proces. Den aktivitet kan have forbindelse til et underjordisk ocean, isvulkaner eller et andet geologisk fænomen, der afgiver varme.

Forskerne mener, at Plutos isbjerge formentlig er blevet dannet inden for de seneste 100 millioner år. I betragtning af solsystemets alder er det kort tid.

En anden overraskelse er, at Charon, Plutos største måne, synes at være geologisk aktiv stik imod forskernes forventninger. Billederne fra rumsonden viser blandt andet klipper og enorme dale på Charon, hvilket ses som bevis på intern geologisk aktivitet.

- Charon tog fuldstændig fusen på os, siger Cathy Olkin, der er en del af New Horizons-missionen.

Indtil videre er kun en brøkdel af de tusindvis af billeder og anden data, som rumsonden har indsamlet, blevet sendt til Jorden. Datasendingerne vil fortsætte de næste 16 måneder.

- Jeg tror ikke, at nogen af os kunne have forestillet sig, at det ville blive så godt et tag selv-bord, siger Alan Stern, chefforsker på New Horizons-missionen.

/ritzau/Reuters