Newtown-morder ville overgå Breivik

Manden bag skoleskyderiet i den amerikanske by Newtown i december var angiveligt inspireret af den norske massemorder Anders Behring Breivik. Det siger anonyme politikilder ifølge den amerikanske tv-station CBS.

Politiet i delstaten Connecticut afviser dog oplysningerne som "spekulationer". Tragedien i Newtown efterforskes stadig, og der er endnu ikke fastlagt et motiv, siger politiet ifølge CNN.

14. december sidste år skød og dræbte den unge Adam Lanza 20 børn og seks voksne på grundskolen Sandy Hook, inden han begik selvmord.

Adam Lanza mente ifølge CBS' politikilder, at han lå i direkte konkurrence med Anders Breivik, som i juli 2011 dræbte 77 mennesker i Norge.

Breivik slog først otte mennesker ihjel med en bilbombe i centrum af hovedstaden Oslo, hvorefter han sejlede ud til den nærliggende ø Utøya og skød og dræbte yderligere 69 unge på en politisk sommerlejr.

To politikilder, som ifølge CBS har kendskab til efterforskningen af Newtown-massakren, siger, at Lanza var besat af Breivik, og at han ønskede at slå flere ihjel end den norske højreekstremist.

Lanza slog derfor til mod Sandy Hook-skolen, da det var "det nemmeste mål" med "den største gruppe af mennesker", siger kilderne.

Ifølge politikilderne var Lanza også inspireret af voldelige computerspil, som han brugte adskillige timer på i sin kælder.

Newtown-massakren har genåbnet debatten om USA's våbenlove. Præsident Barack Obama har siden præsenteret en række forslag til, hvordan lignende tragedier kan forhindres i fremtiden - blandt andet et forbud mod automatvåben og store magasiner.

/ritzau/

 

Dagens Gossip