Ngo: Nepal har fuldstændig svigtet ofre for jordskælv

Skrevet af admin

25/04/2016

Mest læste i dag

Hundredtusindvis af nepalesere står et år efter det mest dødbringende jordskælv i landet i årtier fortsat uden en permanent bolig. Regeringen i Nepal har svigtet borgerne ved ikke at opfylde sine løfter om økonomisk hjælp.

Den kraftige kritik kommer fra udviklingsorganisationen ActionAid på årsdagen for det jordskælv, der kostede tusindvis af mennesker livet og ødelagde over 600.000 hjem i Nepal.

Alle familier med ødelagte hjem blev lovet et beløb svarende til cirka 14.000 kroner til genopbygning af deres huse, men endnu har myndighederne ikke udbetalt så meget som en enkelt rupee, skriver Mellemfolkeligt Samvirke i en pressemeddelelse.

Den danske organisation er en del ActionAid.

- Det betyder, at ikke et eneste hjem er blevet genopført efter de gældende standarder. Hundredtusindvis af mennesker lever stadig i midlertidige sheltere og hastigt genopførte boliger, konstaterer organisationen, som i Nepal arbejder med nødhjælp.

Regeringen beskyldes også for at forhindre organisationer som ActionAid i at hjælpe med at genopbygge huse.

- Det er simpelthen uacceptabelt, at så mange mennesker endnu ikke har fået hjælp til at genopføre deres boliger her 12 måneder, efter at jordskælvet ramte. Monsunen nærmer sig, og hundredtusindvis af familier må ligge søvnløse om natten ved tanken om, at deres midlertidige boliger styrter sammen i regnen eller skyller væk, siger Bimal Phnuyal, der er landedirektør for Mellemfolkeligt Samvirke ActionAid i Nepal.

- Nepaleserne har brug for permanente huse, som de trygt kan leve i, hvis landet skal komme på fode igen. I et land, hvor hver fjerde indbygger lever under fattigdomsgrænsen, er der brug for at sikre borgernes helt basale ret til tag over hovedet, hvis landets økonomi og langsigtede udvikling skal lykkes, tilføjer han.

/ritzau/