Ngo: Ny barbering af ulandshjælp gør ondt på langt sigt

Det vil ramme hårdt, at regeringen nu oven på de allerede varslede besparelser på ulandsbistanden vil flytte yderligere omkring 1,5 milliarder kroner til asylmodtagelse i Danmark.

Det mener Mellemfolkeligt Samvirkes (MS) forkvinde, Helle Munk Ravnborg.

Med øremærkningen af de ekstra 1,5 milliarder kroner bliver det til næste år knap en tredjedel af ulandsbistanden, der skal tilbageføres til statskassen for at betale for det stigende antal asylansøgere.

Og da regeringen samtidig holder fast i, at Danmark især skal hjælpe med fødevarer i flygtningekrisens nærområder, kommer de nye besparelser især til at gøre ondt på langt sigt, frygter Helle Munk Ravnborg.

- Den langsigtede indsats går til at opbygge demokrati og skabe arbejdspladser, steder hvor unge i dag ikke har noget at tage sig til, siger hun.

- Det er de penge, der skal skabe bedre liv i bedre samfund i morgen, og som jo også, hvis man skal se det i forhold til egeninteresse, skal modvirke, at så mange mennesker kommer på flugt, siger Helle Munk Ravnborg.

I det hele taget er Helle Munk Ravnsborg kritisk over for manøvren, hvor regeringen tager større og større bidder af ulandsbistanden for at bruge dem på asylansøgerne i Danmark.

- Der er ingen tvivl om, at vi skal tage imod vores del af asylansøgere, men om det er rimeligt, at pengene til det skal findes på udviklingsbistanden, er et stort spørgsmål, som jeg mener, at de ansvarlige politikere bør stille sig selv, siger hun.

Ved at flytte penge fra bistand i udlandet til asylmodtagelse i hjemlandet kommer Danmark under 0,5 procent af BNI til det, de fleste danskere forstår som udviklingsbistand.

- Så reelt betyder det, at vi for fremtiden har meget lidt at komme til verden med, og at der ikke er meget tilbage af den udviklingsbistand, vi kender, siger Helle Munk Ravnborg.

Samlet beskæres udviklingsbistanden til næste år med 2,9 milliarder kroner, så beløbet ender på 14,8 milliarder kroner. Af disse er cirka 4,4 milliarder øremærket til at håndtere asylansøgere i Danmark.

/ritzau/

Dagens Gossip