Ngo: Politisk uro i Burundi har dræbt mindst 70

Mindst 70 mennesker er dræbt, 500 såret og over tusind fængslet i forbindelse med de politiske uroligheder, der i de seneste uger har præget Burundi.

Det oplyser en menneskerettighedsgruppe i det centralafrikanske land.

Burundi har været ramt af politiske uroligheder siden slutningen af april, hvor landets præsident, Pierre Nkurunziza, meddelte, at han vil genopstille til en tredje embedsperiode.

Det er i strid med forfatningen og en krænkelse af den fredsaftale fra 2006, der afsluttede 13 års borgerkrig i landet, siger hans politiske modstandere.

Derfor har oppositionen været på gaden i protest mod præsidentens beslutning, og politiet har slået hårdt ned på demonstranterne.

- Vi har identificeret 70, der er blevet dræbt, først og fremmest af kugler, men også af granater. Størstedelen er civile, men der er også politi og soldater iblandt, siger Pierre-Claver Mbonimpa, der er leder af den fremtrædende menneskerettighedsgruppe Aprodeh i Burundi.

- Der er også omkring 500, der er såret af kugler, granater og sten. Af dem er 50 stadig på hospitalet, siger han.

Efter planen skal parlamentsvalget i Burundi finde sted den 29. juni. Et par uger senere, den 15. juli, skal der være valg til præsidentposten.

Urolighederne i landet har sendt over 100.000 mennesker på flugt til Burundis nabolande, viser opgørelser fra FN.

Tidligere har FN-kilder sagt, at FN har talt sig frem til mindst 50 mennesker, der er blevet dræbt under demonstrationerne. I dette tal er ikke medregnet de ofre, der er døde eller sårede i en række granatangreb.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip