Ngo: Udviklingsbesparelser skader demokratier i fattige lande

Skrevet af admin

29/09/2015

Dagens topnyheder

Regeringen ønsker at udfase udviklingsbistanden til en række lande. Det går ud over lande som Mozambique, Bolivia og Guatemala, der bliver helt afskåret fra at modtage udviklingsbistand fremover.

Det er en helt forkert prioritering, mener Vagn Berthelsen, generalsekretær i udviklingsorganisationen Ibis. Han peger på, at Danmark tager bistanden fra nogle af de mest skrøbelige demokratier i verden:

- Jeg vil ikke overdrive konsekvenserne af, at vi afskærer de her lande fra bistand. Men det er ikke lang tid siden, vi havde Augusto Pinochet (red: diktator i Chile) og kumpaner i Latinamerika, og det kan sagtens ske igen, siger Vagn Berthelsen.

- Når man prioriterer støtten, synes jeg det er vigtigt at prioritere at blive ved med at give til de svage lande, for de kan knække midt over, hvis de bliver ladt i stikken, siger Vagn Berthelsen.

Han peger på, at landene har gjort fremskridt blandt andet på grund af den danske indsats, der nu bliver fjernet.

- Der er en høj grad af kriminalitet og vold i de her lande, og domstolene kan slet ikke beskytte befolkningen. Men den danske indsats har virkelig gjort en forskel og givet os meget indflydelse for pengene, siger Vagn Berthelsen.

Men nu fjerner man støtten, og der kan komme nogle meget håndgribelige problemer ud af at kappe støtten dertil.

Han mener, at den danske bistand er med til at holde skrøbelige demokratier oven vande.

- Det er bare vigtigt at forstå, at det får konsekvenser, når man fjerner støtten til nogle lande, der ikke er stabile.

/ritzau/