Ni ud af ti dopede bliver ikke afsløret

Hver gang én bliver taget for doping, slipper cirka ni fuskere igennem nettet, vurderer den øverste kompetence på området, Det Internationale Antidopingagentur (Wada).

»Man kan desværre ikke konkludere, at alle Tourryttere er rene, selv hvis de slipper igennem dopingkontrollerne. Systemet er for ineffektivt. Det er Lance Armstrong et trist eksempel på,« siger generaldirektør David Howman med reference til den amerikanske cykelrytter, der syv gange vandt Tour de France uden at aflevere en positiv dopingtest, og som i år har indrømmet at have snydt.

Netop cykling var en direkte årsag til den intensiverede dopingkamp, da Wada blev etableret i slutningen af 1990erne.

Siden er der investeret milliarder af kroner i kampen mod doping på verdensplan.

En stor udgiftspost er dopingprøverne, der fordelt på alle sportsgrene er steget fra cirka 150.000 om året før 1999 til 250.000 i dag, skriver Politiken.

Dengang som nu viser godt én procent af testene brug af præstationsfremmende stoffer, hvilket langtfra afspejler antallet af dopede atleter, vurderer Wada ifølge Politiken.

»Tallet burde snarere være tocifret. Selv om vi ikke har eksakte statistikker om mørketallet, har vi tilstrækkelig med viden og efterretninger til at fortælle os, at mængden af snydere sikkert er mere end 10 procent,« siger David Howman til avisen.

Mange idrætsorganisationer og regeringer er slet ikke interesseret i at fange dopingbrugerne, vurderes det i en rapport fra Wada fra maj måned, der gennemgår antidopingsystemet.

Organisationer og regeringer undlader at følge op på mistanker, tester kun efter et begrænset udvalg af stoffer eller varsler om kontrol, vurderes det i rapporten, da de ikke vil skade deres eget ry.

Ifølge Niels Nygaard, formand for Danmarks Idrætsforbund, kan det være et problem, bare ikke i Danmark:

»Generelt gør vores antidopingmyndighed og forbund en meget stor indsats«, siger Nygaard, der dog »selvfølgelig ikke kan afvise, at der skulle være et enkelt broddent kar et sted,« siger han til avisen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip