Nicaragua baner vej for genvalg af Ortega

Nicaragua i Mellemamerika har ændret sin forfatning og ophævet paragraffen, som begrænser en præsidents mandatperioder. Dermed er der banet vej for, at præsident Daniel Ortega, 68 år, kan blive genvalgt endnu en gang.

Forfatningsændringerne blev godkendt af Kongressen tirsdag og skal blot underskrives af præsidenten.

Ændringerne blev vedtaget med et klart flertal på 64 mod 25.

Den tidligere forfatning fra 1995 begrænsede præsidentens mandatperioder til to, og de måtte ikke være i forlængelse af hinanden.

Præsident Ortega, der leder Sandinist-partiet, overtog magten i 1979, da den venstreorienterede guerillabevægelse, som han var leder af, styrtede diktatoren Anastaso Somoza.

Ortega blev valgt som præsident for en fem års periode første gang i 1985. Han blev valgt på ny i 2007 og med den højeste domstols tilladelse igen i 2011.

Ortega ventes også at være interesseret at stille op ved præsidentvalget 2016.

Der var også foretaget ændringer i valgloven på Ortegas foranledning i 2011. Oliepenge fra Venezuelas afdøde præsident Hugo Chávez har været med til at sikre Ortega folkelig opbakning.

Kritikere mener, at Ortega vil gøre sig selv til "evighedspræsident" med de samme tvivlsomme metoder, som andre latinamerikanske ledere har benyttet sig af.

Den nye lov forfatning medfører også, at aktive ledere fra politiet og militæret kan indsættes i offentlige embeder, der i dag er forbeholdt civile.

Nicaraguas opposition, som er stærkt splittet på grund interne kampe i partierne og svage ledere, siger, at de nye reformer ikke vil bidrage til løsninger af landets sundheds- og fattigdomsproblemer.

/ritzau/AFP

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip