Nigerias hær i offensiv mod terrorbevægelse

Gennem de seneste uger er der sendt et stort antal soldater og store mængder udstyr til de nordlige provinser, hvor indbyggerne forbereder sig på, hvad der måtte komme.

Torsdag meddelte brigadegeneral Ibrahim Attahiru ifølge AFP, at sikkerhedsstyrkerne har angrebet adskillige lejre, som Boko Haram har anlagt i et vildtreservat i den nordlige del af provinsen Borno.

Op mod 2.000 soldater deltager i offensiven i Borno, men brigadeadmiralen vil ikke ud med, hvor mange soldater der er ført til de to andre provinser, Yobe og Adamawa.

USAs udenrigsministerium har ifølge AFP advaret Nigerias militære og politiske ledelse om, at det vil få konsekvenser for forholdet mellem de to lande, hvis hæren farer unødigt hårdt frem under offensiven, eller hvis ikke menneskerettighederne respekteres.

Advarslen kommer, fordi den nigerianske hær tidligere har fået skyld for at begå overgreb mod befolkningen i forsøget på at nedkæmpe Boko Haram.

Nigerias præsident, Goodluck Jonathan, erklærede for et par dage siden de tre nordlige provinser i undtagelsestilstand som optakt til offensiven.

Provinserne i det nordøstlige Nigeria grænser op til Cameroun, Chad og Níger, og såvel våben som terrorister krydser uhindret grænserne. Iagttagere spekulerer i, at adskillige af Boko Harams krigere vil have held til at sprede sig og flygte til nabolandene.

Boko Haram har gennemført utallige terrorangreb, der primært har ramt regeringsinstallationer, politistationer, samt kristne og kirker, men også muslimer har været blandt ofrene. Boko Haram, der betyder »vestlig uddannelse er forbudt« kæmper ifølge egne udsagn på at omdanne Nigeria til en islamisk stat.

Flere end 3.600 vurderes siden 2010 at være dræbt i angreb fra terrorbevægelsen, der har forbindelser til al-Qaeda i det nordlige Afrika.

Dagens Gossip