NNF formand: At sætte lavtlønnede ned i løn er ikke løsningen

Topchef i A.P. Møller-Mærsk Nils Smedegaard og forbundsformand i Fødevareforbundet NNF Ole Wehlast er enige om en ting; de danske produktionsvirksomheder skal blive i landet.

Med andre ord, skal eksporten af danske arbejdspladser skal stoppes. Men når det kommer til spørgsmålet om, hvordan det mål skal realiseres ophører enigheden.

I et interview med Berlingske Tidende gør Nils Smedegaard sig til talsmand for, at de lavtlønnede – primært de ufaglærte – skal ned i løn. De danske lønninger til ufaglærte er for høje i forhold til udlandet, og derfor flyttes produktionen ud af Danmark.

Et trin ned af lønstigen vil gøre det mere attraktivt for virksomhederne at hyre folk, og dermed også trække folk væk fra offentlig forsørgelse.

Men lønnedgang er ikke svaret på tidens udfordring, mener Fødevareforbundet NNF.

- Jeg er faktisk enig med Nils Smedegaard i, at danske virksomheder er hæmmet i konkurrencen med udlandet. Men lønnen udgør en forsvindende lille del af virksomhedernes omkostninger. I stedet for at tage fra dem, der i forvejen har mindst, mener jeg i, at man fra politisk hold bør kigge kritisk på hele afgiftsområdet. Og indtil en grundig gennemgang af alle afgifter er foretaget, bør man lave et afgiftsstop. I hvert fald på hele fødevareområdet, der er hårdt presset af afgifter, siger Ole Wehlast.

Han understreger samtidig, at der ikke er nogen, der bliver millionærer af at arbejde som ufaglærte.

- Og så skal man altid huske på, at de danske lønninger jo passer til leveomkostningerne i Danmark. Vores lønniveauet er afstemt, så man kan opretholde en fornuftig levestandard med en fuldtidsløn. I Tyskland – som Nils Smedegaard fremhæver – kræver det to eller tre job, at forsørge en familie. Den situation mener jeg afgjort ikke er ønskværdig, siger Ole Wehlast, og fortsætter:

- At gennemtvinge en lønnedgang, kan være med til at fastholde Danmark i en lavproduktiv position. I stedet bør virksomhederne gøre, hvad de kan for at øge produktiviteten. Det kan eksempelvis ske ved i endnu højere grad at bruge robotter og anden ny teknologi i industrien. På den korte bane kan ny teknologi overflødiggøre nogle stillinger, men vi tror på, at udvikling og innovation kan være med til at placere danske produktionsvirksomheder forrest i det internationale kapløb, slutter Ole Wehlast.

Dagens Gossip