Nobelforfatteren Gabriel Garzia Marquez er død

Skrevet af admin

18/04/2014

Mest læste i dag

Den verdensberømte colombianske forfatter Gabriel García Márquez, som modtog Nobelprisen i litteratur i 1982, er død i sit hjem i Mexico City, bekræfter familien.

Forfatteren blev 87 år. Han døde efter en alvorlig lungebetændelse, der krævede hospitalsindlæggelse i begyndelsen af april.

Gabriel García Márquez, der var kendt som både forfatter, journalist og samfundsdebattør, udgav ingen bøger de senere år.

Den colombianske forfatter tilbragte 10 år i eksil i 1960'erne og 1970'erne. Politisk var han ikke enig med sit lands daværende diktatorer, først Laureano Gómes og dernæst Rojas Pinilla.

Under sit eksil i Mexico skrev han sin vigtigste roman, "Hundrede års ensomhed", om en families historie gennem 100 år.

Debutromanen fra 1967 bragede igennem internationalt. Alverdens læsere oplevede et magisk, frodigt og sanseligt univers, hvor fantasi, drømme og virkelighed smelter sammen i den lille opdigtede colombianske by Macondo.

Ved 40-året for debutromanen sagde Márquez ved en højtidelighed i Colombia:

- Selv ikke i mine mest deliriske drømme, da jeg skrev "Hundrede års ensomhed", kunne jeg forestille mig, at jeg ville stå her i dag og fejre udgivelsen af en million kopier.

- At tænke på, at en million mennesker vil læse noget, som jeg skrev i ensomhed på mit værelse med alfabetets 28 bogstaver og to fingre som mine eneste våben, ville være vanvid, sagde Gabriel García Márquez.

Márquez' univers fik betegnelsen "magisk realisme" og blev en skriveform, som andre forfattere annekterede, blandt andre Isabel Allende i "Åndernes Hus".

Efter gennembruddet med "Hundrede års ensomhed" er alle hans romaner kommet i gigantoplag, senest beretning om en skibbruden" fra 2008, erindringsbogen "At leve for at fortælle" i 2002 samt "Erindring om mine bedrøvelige ludere" fra 2004.

Sidstnævnte blev filmatiseret af danske Henning Carlsen i 2011.

Politisk har Márquez altid haft stærke bånd til venstrefløjen og blandt andet forsvaret Cubas selvbestemmelsesret, samtidig med at han har dyrket et personlig venskab med den tidligere cubanske leder Fidel Castro.

Blandt en række kendte bøger af Marquez' er "Kærlighed i koleraens tid", der er også er filmatiseret, og udgivet på dansk midt i 1980'erne.

/ritzau/