Nobelprisen i litteratur til Alice Munro

Den canadiske forfatter Alice Munro bliver dette års modtager af Nobelprisen i litteratur.

Det meddelte Det Svenske Akademis faste sekretær, professor Peter Englund, da han torsdag, på slaget 13.00, trådte ud af sit kontor på Det Svenske Akademis faste adresse i Gamla Stan i Stockholm. Det skriver B.dk.   

Alice Munro kaldes i Det Svenske Akademis ultrakorte motivering for »Den moderne novellekunsts mester.« Hendes højt skattede noveller udspiller sig næsten udelukkende i et hjørne af Ontario, men de har en universel appel, som har gjort hende til en af moderne litteraturs mest læste novelleforfattere. Også herhjemme har Alice Munro et stort publikum. For nylig udkom på dansk novellesamlingen »For meget lykke«, oversat af forfatteren Ida Jessen og hendes mor, Gudrun Jessen.

Med tildelingen af Nobelprisen i litteratur til Alice Munro er der nu i alt 13 kvinder, der gennem tiden har modtaget hæderen. Sidst en kvinde modtog prisen var i 2009, da den gik til den rumænskfødte tyske forfatter Herta Müller.

Nobelprisen består af en guldmedalje og otte millioner svenske kroner. Prismodtageren vil traditionen tro få prisen overrakt af den svenske konge ved en højtidelighed i Stockholm på prisstifteren, Alfred Nobels, dødsdag, 10. december.

Nobelprisen i litteratur blev første gang uddelt i 1901. Sidste år gik prisen til den kinesiske forfatter Mo Yan.

Dagens Gossip