Nødhjælpschef: Det er ok at rejse hjem efter halshugning

Skrevet af admin

04/10/2014

Dagens topnyheder

Det gør dybt indtryk på medarbejderne i Dansk Flygtningehjælp, hver gang Islamisk Stat (IS) tager livet af en nødhjælpsarbejder, sådan som det senest skete med den 47-årige brite Alan Henning.

Det fortæller organisationens nødhjælpschef, Rasmus Stuhr Jakobsen, efter at de voldelige jihadister fredag offentliggjorde en videooptagelse af likvideringen.

- Det sender selvfølgelig bølger gennem hele regionen og er uden tvivl det helt store samtaleemne, siger nødhjælpschefen, der har over 1000 medarbejdere udstationeret i regionen. Tre af dem er danskere.

- Man bliver mindet om, hvor farligt det er for vores kolleger, og hvor vigtigt det er, at vi aldrig slipper opmærksomheden omkring de sikkerhedsforanstaltninger, der skal være på plads.

Rasmus Stuhr Jakobsen fortæller, at organisationens medarbejdere aldrig må være i tvivl om, at de kan sige fra, hvis de drabelige hændelser kommer for tæt på.

- Vi gør meget ud af - efter sådan nogle hændelser - at de har muligheden for at trække stikket, uden at det vil blive ilde set af nogen i organisationen, siger han.

Dansk Flygtningehjælp opererer både i Syrien og Irak, hvor Islamisk Stat huserer. Af sikkerhedsmæssige årsager har man imidlertid besluttet, at medarbejderne ikke skal foretage operationer, hvor de kører frem og tilbage over den syriske grænse.

Det er nemlig her, siger Rasmus Stuhr Jakobsen, at risikoen for at blive taget til fange er størst.

- Men lige meget hvor man er i det her område, så er der en risiko. Vi forholder os til hver eneste af de her halshugninger, og vi er udmærket godt klar over IS's dagsorden.

- Vi vurderer dog, at risikoen for tilfangetagelse er lav, og at vi på forsvarlig vis kan opretholde tilstedeværelsen, siger nødhjælpschefen.

Han fortæller, at organisationen i helt særlige situationen vælger at benytte sig af væbnede vagter. Det er blandt andet sket i Den Centralafrikanske Republik.

En sådan foranstaltning har man ikke fundet nødvendig i forbindelse med den nuværende situation i Mellemøsten.

/ritzau/