Nøgleoplysninger i milliondyr rapport om flykøb skjules

Partierne bag forsvarsforliget skal i løbet af de kommende måneder i en lynproces beslutte, hvilke nye jagerfly Danmark skal købe som erstatning for de slidte F-16-fly.

Men kun en lille inderkreds af embedsmænd og politikere vil kende hele indholdet af et årelangt, ekstremt grundigt og dyrt forarbejde, skriver Politiken.

Forberedelserne til valget mellem de tre kandidater har ifølge Politikens aktindsigt kostet over 155 millioner kroner.

Selve flykøbet vil løbe op i 20-30 milliarder kroner.

Beslutningsgrundlaget fra det såkaldte Kampflykontor i Forsvarsministeriet har været tæt på klar siden foråret, men SR-regeringen udskød processen.

Nu vil forsvarsminister Carl Holst (V) have truffet en afgørelse i løbet af efteråret. Han understreger, at det skal være en åben og gennemsigtig proces.

- Jeg fremlægger det, jeg kan fremlægge. Men der vil være en lang række militære, kommercielle og sikkerhedspolitiske faktorer, der skal tages hensyn til, siger han til Politiken.

SF's forsvarsordfører, Holger K. Nielsen, kalder omkostningerne til forberedelserne "overdrevne" og vil gå langt for størst mulig åbenhed.

- Når man har brugt 155 millioner af skatteydernes penge, så er det rimeligt, at de får indsigt i resultatet, siger han til avisen.

De øvrige partier bag forsvarsforliget har forståelse for omkostningerne set i forhold til handlens samlede størrelse. De er principielt enige med SF i behovet for åbenhed, men ingen vil udstede løfter, skriver Politiken.

Lektor Jens Ringsmose fra Syddansk Universitet har forsket i købet af F-16-fly. Han tvivler på, at offentligheden kommer til at kende de helt centrale dele af beslutningsgrundlaget for "århundredets våbenhandel".

/ritzau/

Dagens Gossip