Nokia-chef får kæmpe fratrædelse - og fortsætter

Nokias topchef står til en fratrædelsesbonus på ikke mindre end 140 millioner kroner, hvis mobilgigantens aktionærer siger ja til, at Microsoft overtager hele mobilproduktionen fra næste år - og så fortsætter han i øvrigt i samme job hos Microsoft.

Det er en del af canadiske Stephen Elops kontrakt, da han i efteråret 2010 trådte til som første ikke-finske topchef for det, der dengang stadig var verdens største mobilproducent. Pengene udløses, fordi han valgte straks at træde tilbage, da hans gamle arbejdsgiver, Microsoft, 4. september lagde 5,44 milliarder euro eller 40,5 milliarder kroner for de dele af Nokia, der har med mobiltelefoner at gøre.

Han er stadig chef

Microsoft skal betale 70 procent af beløbet. Men Stephen Elop er stadig chef for Nokia, nu dog kun for mobilproduktionen og ikke mobiludstyrsdelen, som fortsætter under Nokia-navnet. Stephen Elop bliver nu chef for hele Microsofts afdeling for hardware, og opkøbet har fået flere finske medier til at hæfte betegnelsen »trojansk hest« på Stephen Elop med henvisning til de computervira, som lægger sig i skjul på computeren og fjernaktiveres af deres bagmand, når rette tidspunkt melder sig for, at de skal gå i aktion.

Nokias pengekasse er i forvejen godt presset af et dårligt mobilsalg. Den tidligere mobilkonge er blevet tromlet over af konkurrenterne, fordi Nokia var alt for længe om at opdage den nye smartphonebølge. I dag er sydkoreanske Samsung verdens største mobilproducent.

Afgørelse i november

Ifølge Nokia har Stephen Elop ret til 18 måneders grundløn plus en bonus, som til sammen løber op i 4,2 millioner euro. Dertil kommer de 14,6 millioner euro fra hans øvrige optioner.

Nokias aktionærer skal stemme om Microsofts tilbud 19. november. Microsoft vil så overtage Nokia fra 2014.

Dagens Gossip