Nord-og Sydkorea forhandler i militært alarmberedskab

Udsendte forhandlere fra Nordkorea og Sydkorea mødtes igen søndag til en ny runde af forhandlinger på topniveau, der skal afværge en truende militær konfrontation.

Forud for drøftelserne syntes krisen at blive forværret, da Sydkorea beskyldte regimet i Pyongyang for at underminere processen med militære provokationer både på landjorden og på havet.

Sydkoreas forsvarsministerium siger, at nordkoreanerne har fordoblet dets artillerienheder og indsat omkring 50 flådefartøjer ud for landets flådebaser.

- Nordkorea viser to forskellige ansigter i denne proces, siger en sydkoreansk talsmand, som siger, at de nordkoreanske militærmanøvrer bliver taget "meget alvorligt" i Seoul.

Militæret på begge sider af grænsen er i forhøjet alarmberedskab.

Forhandlinger i landsbyen Panmunjom i den demilitariserede zone på grænsen mellem de to lande blev genoptaget søndag efter et maratonmøde lørdag. De timelange forhandlinger lørdag endte uden konkrete resultater.

Mødet lørdag begyndte kort tid efter, at fristen løb ud for et nordkoreansk ultimatum mod Sydkorea om at stoppe propagandaførsel med højttalere over grænsen. Ellers ville der blive krig, lød det fra styret i nord.

Sydkorea har nægtet at give efter for kravet.

Nordkorea har sendt militærets ledende politiske embedsmand, Hwang Pyong-so, der af mange anses for at være landets nummer to efter Kim Jong-un, og Arbejderpartiets partisekretær, Kim Yong-gon, som er ansvarlig for relationerne til Sydkorea.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, havde forinden mødet lørdag opfordret de to ærkefjender til at sætte en stopper for den bekymrende optrapning af spændingerne på den delte halvø i Sydøstasien.

Nordkoreas leder, Kim Jong-un, satte fredag sine frontstyrker i fuldt kampberedskab og advarede om angreb, hvis ikke Sydkorea ikke indstillede sine propagandaudsendelser.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip