Nordea-formand: Hvilken boligboble?

Et glødende boligmarked kan pludselig udvikle sig til en brændende boble, og i Sverige er lejlighedspriserne steget otte procent sidste år, og siden 2007 er de steget hele 38 procent ifølge Svensk Mæglerstatistik.

Det har fået en række analytikere til at advare markedet om en boligboble og vurdere ejendomspriserne til at være sat 20 procent for højt.

Men der er ingen boligboble, siger formand for Nordea Bjørn Wahlroos. Og han købte et hus for at bevise det, skriver Bloomberg News.

»Jeg lavede min egen undersøgelse. Jeg købte faktisk en lejlighed i Stockholm, og den var meget billigere end en lignende lejlighed i Helsinki, så jeg kan ikke forstå, hvordan markedet skulle være overophedet,« siger han.

Den gennemsnitlige pris for en lejlighed i Stockholm stod til 9.531 dollar pr. kvadratmeter i slutningen af februar. Det er noget højere end den gennemsnitlige pris pr. kvadratmeter i Helsinki på 6.865 dollar - hele 28 procent lavere end i den svenske hovedstad.

Priserne i det centrale Oslo følger godt med de svenske, og ligger på 9.028 dollar pr. kvadratmeter. Til sammenligning ligger en almindelig lejlighed i Paris på 7.281 dollar pr. kvadratmeter og i London er prisen 12.254 dollar.

Det overbeviser dog ikke Bjørn Wahlroos, der selv tjener 252.000 euro årligt som formand i Nordea og desuden sidder i bestyrelsen for Sampo Oyj, den finske ejer af den nordiske regions største bolig- og skadesforsikringsselskab If.

Han satte derfor en del af sin egen formue på spil for at underbygge hans påstand og vise de over ti millioner kunder i Nordea, at det svenske marked er sikkert.

»Det svenske boligmarked er ikke overophedet. Punktum,« siger han.

Den svenske bank Swedbank AB, har med vilje tabt markedsandele for at beskytte banken fra svækkelse og nedskrivninger. Topchef Michael Wolf udtalte i december, at han dog ikke er nervøs for en boligboble, men mere er nervøs for gældsniveauet.

Bjørn Wahlroos vil ikke sige, hvad han betalte for lejligheden i Stockholm eller hvilken adresse den ligger på, men størstedelen af svenskerne mener, han har gjort en god handel, ifølge en survey Sveriges fjerdestørste bank, SEB AB har lavet.

SEB's huspris-indikator viser desuden, at skellet mellem antallet af husstande, der tror på at priserne stiger og antallet af husstande, der tror huspriserne falder, voksede med 35 procent i marts - det højeste niveau siden maj 2011. 51 procent af respondenterne mente, at huspriserne vil stige i det kommende år, og kun 16 procent forudså priserne ville falde. I februar var det henholdsvis 44 og 22 procent, skriver Bloomberg News.

Dagens Gossip