Nordea har droppet stor euro-seddel efter kriminalitet

Skrevet af admin

04/03/2016

Mest læste i dag

Næsten dagligt rullede pengetransporter fra Nordea op foran et lille vekselkontor i København, som fik leveret stakkevis af 500 eurosedler.

Uni Travel & Exchange på Nørrebrogade havde bestilt valutaen for at betjene kunderne, hvoraf mange var beskæftiget med kriminalitet, fastslog Københavns Byret for nylig.

Men storbanken har besluttet at sætte en stopper for trafikken, oplyser bankens senior pressekonsulent i en mail til Ritzau. Og det skyldes mistanken om ulovligheder.

- I forbindelse med den løbende vurdering af vores værditilbud besluttede vi i 2014 at afvikle køb og salg af 500 eurosedler, skriver Laurits Harmer Lassen.

- Det skyldes blandt andet, at eksterne kilder har indikeret, at 500 eurosedler i mange tilfælde blev brugt til ikke-legitime formål. Derudover oplevede vi, at efterspørgslen efter disse sedler som rejsevaluta var yderst begrænset, oplyser pressekonsulenten.

I alt leverede Nordea i løbet af næsten tre år ikke mindre end 178.050 af de særlige eurosedler til vekselkontoret.

I byrettens dom er det fastslået, at Uni Travel & Exchange deltog i hæleri eller forsøg på det for 184 millioner kroner. Imidlertid er dommen blevet anket til landsretten.

Netop 500 eurosedlen er blevet en så stor favorit hos hashhandlere og andre kriminelle, at Den Europæiske Centralbank overvejer at droppe den, kom det frem for nylig.

Men den særlige vare har også været på hylderne i et andet vekselkontor, som er tiltalt i en ny straffesag i Københavns Byret.

Sagen skulle have været indledt fredag, men det sker i stedet 15. marts.

Hyppige omvekslinger til blandt andet 500 eurosedler var reelt en service for personer, der har brug for at få hvidvasket fortjeneste fra lovovertrædelser, hævder Bagmandspolitiet.

Om Nordea også har været storleverandør til dette kontor, ønsker anklager John Catre Nielsen fredag ikke at svare på.

I alt er der i dette kontor begået hæleri for 28 millioner kroner, lyder påstanden. Men kontoret og to direktører nægter sig skyldige.

Den ene, der er egyptisk statsborger, har været varetægtsfængslet siden maj. Begrundelsen er blandt andet, at der er frygt for, at han vil stikke af.

/ritzau/