Nordea indfrier forventningerne

Analytikerne havde ifølge Ritzau Finans forventet et fald til 756 mio. euro.

En faktor i fremgangen er et fald på 18 procent i nedskrivningerne på udlån til 199 mio. euro fra fjerde kvartal sidste år til det netop overståede kvartal. Analytikerne havde forventet 220 mio. euro.

»Vores kreditkvalitet er fortsat solid. Vi ser, at kreditkvaliteten har stabiliseret sig i Danmark og inden for shipping, og vi forventer yderligere forbedringer i 2013 i forhold til 2012,« skriver koncernchef Christian Clausen i forbindelse med regnskabet.

I Danmark har Nordea set nedskrivninger på udlån falde til 86 mio. euro fra 90 mio. euro i det tilsvarende kvartal i 2012. Men de ligger stadig - sammen med nedskrivninger inden for shipping - på et højt niveau, skriver banken i regnskabet. I Danmark ligger de samlede nedskrivninger i forhold til værdiforringede lån tre til seks gange højere end i de øvrige nordiske lande.

Det danske overskud til koncernen blev på 111 mio. euro, hvilket er mere end de 87 mio. euro i fjerde kvartal sidste år.

Danskerne - og især boligejerne - har også bidraget til en fremgang i kapitalmarkedsindtægter. Samlet set steg nettoresultat af forretningsområdet til 244 mio. euro fra 204 mio. euro fra kvartalet før, og det skyldes hovedsageligt en »positiv effekt af konverteringer af realkreditlån i Danmark«, skriver banken.

Forud for regnskabet var der stor fokus på Nordeas udmeldte ambition om en forrentning af egenkapitalen på 15 pct. i 2015. Men foreløbig går det den forkerte vej med et fald i egenkapitalforrentningen fra 11,9 til 11,3 i forhold til første kvartal i fjor. Analytikerne har tvivlet på, at det kunne nås blandt andet på grund af det meget lave renteniveau i verden.

Men Nordea fastholder sine mål for egenkaitalforrentningen på 15 pct. - men under forudsætning af normale markedsrenter.

»Vores indtægtsscenario tager udgangspunkt i et lavvækstmiljø, men hvor indtægterne kan forbedres ved hjælp af en række initiativer,« skriver Christian Clausen.

Nordeas nettorenteindtægter faldt i kvartalet med henholdsvis 1 og 2 procent fra første kvartal 2012 og fjerde kvartal 2012. De blev på i alt 1,4 mia. euro i kvartalet.

På udgiftssiden har banken planer om at reducere omkostningerne med 450 mio. euro i 2013-2015, og i første kvartal reducerede banken antallet af medarbejdere med cirka 100.

Til gengæld er der mere trængsel på den anden side af skranken. Nordea fik ifølge koncernchefen 20.000 nye privatkunder på trods af, at nu kun 53 pct. af bankens lokaliteter med filialer tilbyder kasseekspedition.

»Det har gjort det muligt at reducere antallet af fuldtidsmedarbejdere med 5 pct. i forhold til for et år siden,« skriver banken om forretningsområdet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip