Nordea sælger polske aktiviteter for fem mia.

Nordea har i en fondsbørsmeddelelse gjort det klart, at man har indgået en aftale med PKO Bank Polski om at frasælge de polske aktiviteter for 5,2 milliarder kroner (694 millioner euro). Koncernen angiver som hovedforklaring, at frasalget vil bidrage til at nå de langsigtede finansielle mål.

Nordea har blandt andet et mål om en egenkapitalforrentning på 15 procent under normaliserede konjunkturforhold. Men hvis man skulle beholde og udvikle aktiviteterne i Polen, ville det kræve flere investeringer, som dermed ville lægge beslag på mere kapital. Samtidig lever det nuværende afkast i Polen ikke op til målsætningen, og det kan være svært at se, hvordan målet skal kunne nås med den nuværende markedsposition.

»Frasalget giver god mening. Pengene skal bruges til at udvikle de øvrige forretningsområder, og man ønsker at fokusere på de forretningsområder, hvor man kan skabe en betydelig og mere dominerende forretningsposition. Det flugter fint med de tidligere meldinger fra Nordea,« siger aktieanalysechef i Sydbank, Bjørn Schwarz, ifølge Berlingske.

Nordea oplyser samtidig selv, at frasalget skal ses i sammenhæng med strategien om at sikre »betydelige stordriftsfordele på grundlag af en førende markedsposition«.

Det står samtidig klart, at de polske banker de seneste år er blevet pålagt et krav om at børsnotere mindst 25 procent af bankens aktier på børsen i Warszawa, hvor det frie omløb af aktier i Nordea Bank Polska i dag blot er 0,8 procent. Kravene gør det ifølge Nordea stadig vanskeligere at opretholde en fælles driftsmodel på tværs af alle andre markeder.

»Salget er i overensstemmelse med implementeringen af planen om at levere stærk lønsomhed inden for alle områder, enheder og segmenter i banken,« siger Nordeas koncernchef, Christian Clausen, i en pressemeddelelse.

Ligesom resten af de nordiske og europæiske banker kæmper Nordea med løbende skærpede kapitalkrav. Men Nordea er i forvejen en godt kapitaliseret bank, der har mulighed for at sende de fleste af pengene fra frasalget ud at arbejde, vurderer Bjørn Schwarz.

»Nordea er kommet stærkt gennem finanskrisen, og kapitalen fra frasalget giver mulighed for ekstra investeringer i de eksisterende forretningsområder. De indikerer noget i samme retning i fondsbørsmeddelelsen, hvor de skriver, at det vil bidrage til det fortsatte arbejde med at udvikle forretningen og serviceydelserne,« siger aktieanalysechefen til Berlingske.

Transaktionen forventes gennemført i løbet af 2013 og skal godkendes af myndighederne.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip