Nordirsk førsteminister opfordrer til at standse volden

»Det er meget vigtigt, at kølige hoveder sejrer i disse omstændigheder, og jeg håber, at folk vil adlyde meddelelsen og erklæringen fra The Orange Institution om, at folk bør afstå fra vold. Den eneste form for protest, som nogensinde er berettiget, er en lovlig og fredelig protest,« lyder det fra ministeren.

Søndag aften ramlede uropolitiet og demonstranter endnu en gang sammen. Demonstranterne kastede med benzinbomber og andet kasteskyts, men sammenstødene var ikke så alvorlige som de to foregående aftener.

Fredag blev 32 betjente såret, og en ledende politiker blev slået bevidstløs med en mursten. Han er dog blevet udskrevet fra hospitalet igen.

Tusindvis af pro-britiske protestanter holder optog hver sommer, og det ender ofte i sekterisk vold, eftersom de fleste katolikker går ind for at blive slået sammen med Irland og derfor anser protesterne for at være en provokation.

Til trods for at de to religiøse grupper underskrev en fredsaftale i 1998, som stort set gjorde en ende på flere årtiers stridigheder, blusser uenighederne alligevel op fra tid til anden.

Store dele af hovedstaden Belfast er opdelt religiøst og nationalistisk, og The Orange Order, organisationen bag optogene, som markerer protestanten Prins William af Oranges sejr over den katolske konge James af England i 1690, er i år blevet rasende over, at myndighederne har forbudt optogene på de vejstrækninger, som deler de to grupper.

Dagens Gossip