Nordiske chefredaktører i fælles front mod David Cameron

»Vi er overraskede over nylige handlinger fra embedsfolk fra din regering mod vores kollegaer på The Guardian og dybt bekymrede over, at en standhaftig fortaler for pressefrihed og fri debat som Storbritannien bruger antiterrorlovgivning til at legalisere, hvad der svarer til chikane af både avisen og individer med association til den,« står der i brevet, der er underskrevet af Politikens chefredaktør, Bo Lidegaard, chefredaktøren for det svenske dagblad Dagens Nyheter, Peter Wolodarski, chefredaktøren for det norske dagblad Aftenposten, Hilde Haugsgjerd, og chefredaktøren for det finske dagblad, Helsingin Sanomat, Riikka Venäläinen.

Baggrunden for brevet er tæt sammenflettet med den omfattende amerikanske lækagesag, hvor whistlebloweren Edward Snowden har lækket topfortrolige og yderst ømtålelige dokumenter til verdenspressen, herunder til The Guardians journalist Glenn Greenwald.

Søndag blev Greenwalds kæreste, David Miranda, tilbageholdt i ni timer i Londons Heathrow-lufthavn, hvor han blev afhørt om de historier, som Greenwald og andre journalister på The Guardian havde skrevet om den amerikanske efterretningstjeneste NSAs massive globale overvågning.

Tilbageholdelsen skete under henvisning til de britiske terrorlove, og samtidig konfiskerede politiet Mirandas elektroniske udstyr, computer, mobiltelefon, kamera, USB-stik og spillekonsoller.

Efter de ni timer blev han løsladt uden sigtelse, hvorefter Miranda tog juridiske skridt for at forhindre myndighederne i at finkæmme dokumenterne efter det, som hans advokat kalder »en ulovlig tilbageholdelse«.

Men lige lidt hjalp det altså.

Dommerne har givet de britiske myndigheder indtil 30. august til at undersøge dokumenterne, der ifølge en politiadvokat, som Reuters har talt med, dækker over titusindvis af sider.

Politiet efterforsker desuden The Guardian i en eventuel straffesag, og embedsfolk fra det britiske efterretningsvæsen er mødt op på avisen for at overvære, at The Guardian destruerede computere, der indeholdt dokumenter fra Snowden.

»Konsekvenserne af disse handlinger, der kan få betydning langt ud over Storbritanniens grænser, underminerer den frie presses position verden over,« skriver de nordiske chefredaktører i brevet, der er publiceret i The Guardians søndagsavis.Den 30-årige Edward Snowden, der tidligere har arbejdet for NSA, opnåede den 1. august asyl i Rusland efter at have opholdt sig i Moskvas lufthavn i over fem uger, hvor han forsøgte at undgå udlevering til USA. Han kræves udleveret til retsforfølgelse af amerikanerne, som anklager ham for spionage.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip