Nordiske nøglekampe

Det er ikke kun Danmark, der kæmper for at holde liv i VM-drømmene. Finland er havnet i en nådeløs gruppe, der tæller Spanien og Frankrig og Sverige og Norge går ind til regulære nøglekampe.

Sverige tager imod Irland i Stockholm i en duel om gruppe C’s andenplads. Svenskerne har teoretisk set stadig mulighed for at nuppe førstepladsen, men her sparker realismen ind. Gruppens tyske storfavoritter topper med tre point mere end Sverige, og møder i de næste to kampe Kasakhstan og ventes at hente seks point her. Sverige har spillet en kamp færre end Tyskland, men har ikke råd til snuble mod irerne.

Svenskerne gør et stort nummer ud af, at de grønblusede gæster har spurgt Zlatan Ibrahimovics engelske holdkammerat i Paris SG David Beckham til råds om angriberens svagheder.

- Vi har snakket en del, røbede Irlands profil Robbie Keane på et pressemøde. Han har spillet sammen med David Beckham i LA Galaxy og brugt sine forbindelser til at holde sig ajourført med Zlatan Ibrahimovics sæson i det franske. Ikke at der bør være meget nyt at hente der. Det er ikke som om, at svenskeren gør meget for at flyve under radaren.

Sverige må dog påtage sig favoritrollen. Irland var som svenskerne med til EM 2012 og var et fysisk hårdt bekendtskab, men afslørede også store mangler, når først bolden for alvor ruller i små trekanter.

- Vi skal være bedre organiserede end dem i defensiven og være klar til at matche dem fysisk, siger forsvarsspilleren Jonas Olsson til Expressen.

Sverige har dog siden EM udvist svaghedstegn og udfordres især i det opbyggende spil og straffes tilsvarende på hurtige omstillinger.

Svenskerne kan dog trøste sig med at blive støttet af et udsolgt Friends Arena i hovedstaden, der vil tælle 50.000 tilskuere.

Den slags opbakning venter der ikke Norge i Oslo. Her er bare solgt 10.000 billetter til skæbnekampen mod Albanien.

Norge har syv point, albanerne seks, men gruppen føres af genopstandne Schweiz, der profiterer af års stædigt ungdomsarbejde og en ny generation af dygtige fodboldspillere.

Schweiz har ti point for fire kampe, så Norge skal bruge alle tre point mod Albanien.

Kampen bliver en særlig oplevelse for Red Bull Salzburg-spilleren Valon Berisha med kosovoalbanske aner.

- Jeg føler mig som albaner i hjertet. Det bliver en mærkelig følelse, at stå der i norsk trøje og spille mod mine landsmænd, forklarer han til avisen VG.

På positivsiden finder vi Island, der ligeledes er at finde i Norges gruppe. Island har seks point for fire kampe og kan med en sejr i Slovenien blande sig helt fremme i toppen og snuse til landets første VM-deltagelse nogensinde.

Island stiller med flere kendinge fra Superligaen som FC Københavns stopper-duo Sölvi Ottesen og Ragnar Sigurdsson samt Sønderjyskes Hallgrimur Jonasson i en trup rig på talent.

Med bare tre spillere på over 30 år og Alfred Finnbogason fra Heerenveen og Kolbeinn Sigporsson fra Ajax Amsterdam helt fremme i angrebet understøttet af Tottenhams Gylfi Sigurdsson har islændinge kvalifikationsgruppens mest potente offensiv.

Færøerne har som ventet ingen chancer for at gå videre fra gruppe C. Samme gruppe som Tyskland og Sverige. Tre kampe og nul point er status for Færøerne.

Det store overblik

Point - kampe

Gruppe A

Belgien 10

Kroatien 10

Serbien 4

Makedonien 4

Wales 3

Skotland 2

Der er lutter nøglekampe på programmet i gruppe A. Alle skal bruge point, hvis drømmen om VM skal realiseres. Belgien kan med dobbelt-møde med Makedonien sikre sig seks lune point, mens Serbien ikke må tabte til naboerne Kroatien - et opgør der kommer til at koge. Wales og Skotland skal begge vinde - taberen er definitivt ude af ræset.

Makedonien - Belgien

Kroatien - Serbien

Skotland - Wales

Serbien - Skotland

Belgien - Makedonien

Wales - Kroatien

Gruppe B

Italien 10 4

Bulgarien 6 4

Tjekkiet 5 3

Armenien 3 3

Danmark 2 3

Malta 0 3

Det er ingen vej forbi den varme grød. Det er Danmark, der har mest på højkant i gruppe B i de næste to runder. Der skal helst seks point og til nød fire ind på kontoen ellers glider klaphatten ned over de danske chancer. Italien er stukket af i toppen.

Tjekkiet - Danmark

Bulgarien - Malta

Armenien - Tjekkiet

Danmark - Bulgarien

Malta - Italien

Gruppe C

Tyskland 10 4

Sverige 7 3

Irland 6 3

Østrig 4 3

Kazakhstan 1 4

Færøerne 0 3

Der venter to pligtsejre til Tyskland, der dermed rykker på 16 point. Slaget i Stockholm mellem Sverige og Irland vil definere kampen om andenpladsen. Vinderne irerne kan de med en efterfølgende hjemmesejr over Østrig ankre op på andenplads efter sejre over de direkte konkurrenter.

Kazakhstan - Tyskland

Østrig - Færøerne

Sverige - Irland

Tyskland - Kazakhstan

Irland - Østrig

Gruppe D

Holland 12 4

Ungarn 9 4

Rumænien 9 4

Tyrkiet 3 4

Estland 3 4

Andorra 0 4

Hold på hat og briller. Andorra kommer ikke til VM. Miniputterne får igen prygl i denne gruppe, der domineres af Holland, men hollænderne kan blive udfordret på førstepladsen. Vinder Rumænien over Ungarn, så kan rumænerne tage til Amsterdam med mod på førstepladsen.

Andorra - Tyrkiet

Ungarn - Rumænien

Holland - Estland

Estland - Andorra

Tyrkiet - Ungarn

Holland - Rumænien

Gruppe E

Schweiz 10 4

Norge 7 4

Albanien 6 4

Island 6 4

Slovenien 3 4

Cypern 3 4

Norge skal holde presset på Schweiz på duksepladsen med tre point over Albanien. Andetsteds skal Island holde liv i deres bedste chancer nogensinde for at byde ind på en VM-billet med en hård udekamp mod Slovenien, der for deres part er pisket til point. Schweiz kan lukke og slukke Cyperns VM-ambitioner lørdag.

Slovenien - Island

Norge - Albanien

Schweiz - Cypern

Gruppe F

Rusland 12 4

Israel 7 4

Portugal 7 4

Nordirland 3 4

Azerbadjan 2 4

Luxembourg 1 4

Russerne hamrer af sted med maksimumpoint og bør ikke snuble i Belfast. Nordirlands optur med David Healy i front er længe væk, og spørgsmålet er om også Portugals storhedstid står for fald. Cristiano Ronaldo er på en skal vinde-mission i Israel for at bare at holde liv i andenpladsen.

Israel - Portugal

Luxembourg - Azerbadjan

Nordirland - Rusland

Azerbadjan - Portugal

Nordirland - Israel

Gruppe G

Bosnien & Herzegovina 10 4

Grækenland 10 4

Slovakiet 7 4

Litauen 4 4

Letland 3 4

Liechtenstein 0 4

Rundens opmærksomhed falder på kampen i Bosnien. Her kan hjemmeholdet koble grækerne af VM-toget i en åben duel om førstepladsen. Liechtenstein, Letland og Litauen er ligegyldige, mens slovakkerne kæmper desperat for at hænge på topfeltet.

Liechtenstein - Letland

Slovakiet - Litauen

Bosnien & Herzegovina - Grækenland

Gruppe H

Montenegro 10 4

England 8 4

Polen 5 3

Moldova 4 4

Ukraine 2 3

San Marino 0 4

England og Montenegro skal begge gennem to pligtsejre, før de tager livtag i næste uge om gruppens førsteplads. Mindst lige så interessant er det, at de to EM-værter Polen og Ukraine begge hænger i en tynd tråd.

Moldova - Montenegro

San Marino - England

Polen - Ukraine

Ukraine - Moldova

Polen - San Marino

Montenegro - England

Spanien 7 3

Frankrig 7 3

Georgien 4 4

Hviderusland 3 4

Finland 1 2

Frankrig og Spanien følges pænt ad i toppen og kan se frem til tre sikre point fredag før topmødet i næste uge.

Gruppen vil med stor sandsynlighed se sin afgørelse falde på Stade de France i Paris al den stund de to giganter allerede har mødtes i Madrid. Her snuppede Frankrig det ene point i overtiden - spørgsmålet er om Spanien kan hævne det.

Spanien - Finland

Frankrig - Georgien

Frankrig - Spanien

De kommer til VM

De ni gruppevindere.

Fire af toerne efter at de otte bedste to’ere i gruppespillet vil mødes i en play-off kamp.

Dagens Gossip