Nordkorea blokerer for industrizone

For anden dag i træk blokerer Nordkorea for adgangen til den vigtige industrizone, som landet driver sammen med sine dødsfjender i Sydkorea.

Det fortæller en journalist fra nyhedsbureauet AFP, som befinder sig ved den stærkt militariserede grænse på den koreanske halvø.

Omkring 40 køretøjer fra Sydkorea ventede torsdag ved grænseovergangen, men måtte vende om, da en stemme via højttalere bekendtgjorde, at de ikke måtte krydse grænsen.

Køretøjerne var på vej til industrizonen Kaesong, der ligger 10 kilometer inde i Nordkorea. Her benytter sydkoreanske selskaber billig nordkoreansk arbejdskraft til at producere lavteknologiske varer såsom gryder, tøj, sko og ure.

Flere end 50.000 nordkoreanere arbejder på fabrikker i Kaesong-komplekset, hvor omkring 120 firmaer fra Sydkorea har etableret sig.

Styret i Pyongyang forlanger tilsyneladende, at alle sydkoreanske virksomheder trækker deres medarbejdere ud af industriparken senest 10. april. Det siger Ok Sung-sun, vicedirektør for industrikompleksets fabrikker, ifølge Reuters.

Regeringen i Sydkorea afviser dog, at de nordkoreanske fjender har sat en deadline, skriver det sydkoreanske nyhedsbureau Yonhap. Nordkorea har blot bedt om liste over de ansatte, der har planer om at forlade industriparken inden 10. april, lyder det.

Nordkorea har altid været omhyggelig med ikke at lade stridigheder med naboen gå ud over den vigtige frihandelszone, for den skaffer hård valuta til det trængte kommunistiske regime i hovedstaden Pyongyang.

Blokeringen af adgangen til Kaesong anses for en dramatisk optrapning af konflikten mellem Nordkorea og Sydkorea.

Nordkorea meddelte før weekenden, at der er "krigstilstand" mellem de to lande. Og onsdag sagde det nordkoreanske militær, at det har fået endelig bemyndigelse til et "nådesløst" angreb på USA, der kan involvere atomvåben.

I en erklæring hedder det, at Den Koreanske Folkehærs generalstab formelt har orienteret regeringen i Washington om, at de amerikanske trusler vil blive "smadret med helt nye, små, lettere og alsidige atomare midler".

/ritzau/AFP

Dagens Gossip