Nordkorea: Brintbombe-testen er selvforsvar

Skrevet af admin

10/01/2016

Dagens topnyheder

Det er et led i Nordkoreas selvforsvar mod "amerikanske trusler", at landet onsdag prøvesprængte et kernevåben, siger den nordkoreanske leder, Kim Jong-un.

Ifølge Nordkoreas myndigheder var der tale om en brintbombe-sprængning, og testen er blevet udført, fordi USA truer med atomkrig, skriver det nordkoreanske nyhedsbureau KCNA søndag ifølge Reuters.

- Den Demokratiske Folkerepublik Koreas (DPRK) brintbombe-test er et skridt for selvforsvar og for at forsvare freden på den koreanske halvø samt den regionale sikkerhed mod truslen for atomkrig, som USA-ledede imperialister står bag, siger Kim Jong-un ifølge KCNA.

- Det er en suveræn stats legitime ret og en retfærdig handling, som ingen kan kritisere, siger lederen videre.

Ifølge nyhedsbureauet kom Kim Jong-un med udtalelserne under et formelt besøg på landets ministerium for væbnede styrker.

Den påståede brintbombe-sprængning, der blev udført uden varsel, er blevet kritiseret verden over.

Blandt andet valgte Sydkorea at genindføre propagandaudsendelser på grænsen til Nordkorea som hævn for nabolandets atomprøvesprængning.

Propagandaudsendelserne, der brager løs fra enorme højttaler 11 steder langs den stærkt militariserede grænse, indeholder en hård kritik af Nordkoreas regime krydret med sydkoreansk popmusik.

Og det har sammen med prøvesprængningen bragt forholdet mellem Nord- og Sydkorea på frysepunktet.

Også i USA og Europa har den nordkoreanske militærhandling skabt røre.

Ifølge en række eksperter tyder meget på, at det ikke var en brintbombe, der blev testet i Nordkorea 6. januar.

Et jordskælv på 5,1 blev registreret, men det er angiveligt for lille et skælv, hvis der var tale om det ekstremt potente og farlige våben.

/ritzau/