Nordkorea klar til forhandlinger med ærkefjende

»Vi foreslår at indlede samtaler mellem myndighederne i nord og syd for at opnå en normalisering af operationen i KIZ (Kaesongs industrizone, red.),« lyder det blandt andet fra Nordkoreas Komite for Fredelig Genforening. Det skriver Reuters på baggrund af oplysninger fra Nordkoreas statsejede nyhedsbureau KCNA.

Komiteen, der er ansvarlig for forholdet til Sydkorea, erklærer sig også parat til at indlede en række andre forhandlinger, der skal bløde forholdet mellem de to lande op. Nordkorea er blandt andet villig til at diskutere, om man igen skal kunne rejse til et feriested på bjerget Kumgang, ligesom det også kan komme på tale igen at tillade familier på hver deres side af grænsen at blive genforenet.

Samtidig erklærer det kommunistiske styre i Nordkorea sig parat til at genoptage kommunikationen med styret i Sydkorea, hvis de sydkoreanske politikere imødekommer forslaget om forhandlinger. Dermed er der en række tegn på opblødninger i det anspændte forhold mellem de to lande, som for alvor har været på kollisionskurs, siden styret i Pyongyang i marts truede med at angribe Sydkorea og en amerikansk militærbase i Stillehavet.

Sydkorea har tidligere selv foreslået, at de lande genåbner industrizonen, og ifølge AFP er de overraskende udmeldinger fra Nordkorea blevet positivt modtaget i syd. Den sydkoreanske regering »ser positivt på Nordkoreas forslag«, oplyser landet genforeningsministerium i en pressemeddelelse.

»Vi håber, at Syd- og Nordkorea kan skabe tillid via denne mulighed,« står der i den skriftlige kommentar.

Dagens Gossip