Nordkorea leger gemmeleg med missiler

Sydkoreanske sikkerhedskilder siger til landets nyhedsbureau, Yonhap, at der er enighed om, at nordkoreanerne har placeret to affyringsklare mellemdistancemissiler på landets østkyst, men at man på samme tid har observeret, at de flytter rundt på en håndfuld andre missiler som led i en højspændt gemmeleg.

»Der er tegn på, at nordkoreanerne kan affyre Musudan mellemdistancemissiler, hvert øjeblik det skal være, men samtidig har de konstant flyttet rundt på dets missiler, hvilket kræver tæt overvågning,« siger en sikkerhedskilde ifølge AFP til Yonhap.

De missiler, som satellitterne har opdaget, er blandt andet af typen Musudan, med en rækkevidde på omkring 3.000 kilometer, men der er også rapporter om, at nordnordkoreanerne flytter rundt på SCUD-missiler og andre kortrækkende missiler.

Nordkorea har truet med at angribe de amerikanske baser på stillehavsøen Guam, hvilket har fået amerikanerne til at overføre missilbatterier til øen, for at kunne skyde eventuelt indkomne nordkoreanske missiler ned.

Sydkorea hævede onsdag sit sikkerhedsniveau til næsthøjeste trin, mens indbyggerne forholder sig roligt.

Taiwan blev torsdag det første land i regionen til at fraråde sine statsborgere at rejse til Sydkorea, efter at nordkoreanerne for et par dage siden proklamerede, at det var tilrådeligt for udlændinge at forlade Sydkorea.

Det forventes, at nordkoreanerne affyrer et eller flere mellemdistancemissiler for at teste dem op til 101-årsdagen for landets første præsident Kim Il-sungs fødsel mandag 15. april. Musudan-missilet blev for første gang vist ved en parade i 2010, men er aldrig blevet afprøvet.

Sydkorea, Japan og USA følger via satellitter og radarovervågning de nordkoreanske bevægelser og har placeret krigsskibe, der kan spore og nedskyde missiler, hvis de tager en bane, som truer landene.

Samtidig meddeler amerikanske forsvarskilder til AFP, at den enorme, flydende radar- og lyttestation, kaldet Sea-Based X-Band Radar, er bugseret på plads på en position, hvor dens 75 mand store besætning kan observere enhver nordkoreansk luftaktivitet inden for en radius af 2.000 kilometer. Den flydende radarinstallation er forsynet med ben, der kan sænkes ned på havbunden, og dermed fastholde den på positionen, som i øvrigt holdes hemmelig.

USA forsvarsminister, Chuck Hagel, advarede sent onsdag Nordkorea om, at landet med sin krigeriske fremfærd nærmer sig grænsen for det acceptable:

»Nordkorea er med sin krigeriske retorik og sine aktiviteter gledet meget tæt på en farlig streg,« lyder det fra Chuck Hagel.

Samtidig forsikrede han, at USA er klar til at imødegå ethvert skridt eller provokation som Nordkorea vil tage.

Den amerikanske advarsel faldt kort før landets udenrigsminister John Kerry sammen med NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen fredag lander i Seoul på et planlagt besøg i Sydkorea.

Dagens Gossip