Nordkorea: Missilsucces giver mulighed for at angribe USA

Amerikanske interesser i Stillehavet kan risikere at blive ramt af et missilangreb fra Nordkorea.

Det slår den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, fast i kølvandet på to missilaffyringer fra Nordkoreas østkyst onsdag.

- Vi har nu helt sikkert evnen til at angribe amerikanske interesser i Stillehavet, siger Kim Jong-un ifølge Nordkoreas statslige nyhedsbureau, KCNA, skriver Reuters.

Kim Jong-un var ifølge KCNA selv til stede for at overvære affyringerne af de formodede Musudan-missiler. Det er ballistiske missiler, der kan tilbagelægge en mellemlang distance.

Hvor det første forsøg tilsyneladende mislykkedes, kalder lederen det andet forsøg for en "succes". Da formåede missilet at flyve 400 kilometer i retning mod Japan, før det faldt i havet.

Teoretisk set kan et mellemdistancemissil tilbagelægge en distance på mellem 2500 og 4000 kilometer. Den lave ende af intervallet omfatter et område, der dækker hele Sydkorea og Japan. Flyver det længere, kan det ramme den amerikanske base på Guam.

Ifølge KCNA nåede det andet missil onsdag op i en højde af 1400 kilometer, skriver Reuters.

Kim Jong-un siger ifølge nyhedsbureauet AFP, at det "markerer et vigtigt skridt i arbejdet for at styrke landets muligheder for at udføre atomangreb".

Både Sydkorea, Japan og USA har fordømt Nordkoreas seneste affyringer. Den amerikanske forsvarsminister, Ash Carter, siger til Reuters, at den seneste udvikling udstiller nødvendigheden i at styrke forsvaret i de tre lande.

- Jeg ved ikke, hvad formålet med prøveaffyringerne var set med nordkoreanske øjne. Men uanset hvad - og uanset graden af succes - viser det os, at det er nødvendigt fortsat at opbygge missilforsvar for at beskytte vores allierede i Sydkorea, amerikanske styrker på den koreanske halvø, Japan og amerikansk territorium, siger han.

Medlemmerne af FN's Sikkerhedsråd har onsdag aften sat sig sammen bag lukkede døre for at diskutere den nordkoreanske manøvre.

Forud for mødet understregede USA's ambassadør i FN, Samantha Powers, at det er vigtigt, at det internationale samfund står sammen om at fordømme udviklingen.

- I takt med at Nordkorea fortsætter med at afprøve disse systemer, gør de fremskridt og lærer ting. Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi står sammen, siger hun ifølge nyhedsbureauet dpa.

/ritzau/

Dagens Gossip