Nordkorea rækker hånden ud til USA

»Nordkorea er villig til at indgå i »seriøse forhandlinger på en lang række områder, herunder det amerikanske ønske om en verden uden atomvåben,« hedder det i en nordkoreansk erklæring.

»USA bør ikke stille betingelser for samtalerne på forhånd, hvis landet virkelig er interesseret i at sikre fred og stabilitet i regionen herunder det amerikanske fastland,« står der videre.

Den kommunistiske stat, der har bragt sig på kant med stort set hele verdenssamfundet, siger, at man er forpligtet til atomafrustning, men forsvarer samtidig sine atomvåbenlagre som »selvforsvarsforanstaltninger« mod militære trusler fra USA.

»Vores status som atommagt vil blive opretholdt, indtil atomtruslerne udefra er ophørt,« skriver nordkoreanerne og opfordrer USA til at løfte sine sanktionerne mod landet.

Forholdet mellem USA og Nordkorea har været særdeles anspændt, siden nordkoreanernes tredje atomprøvesprængning i februar, der udløste nye FN-sanktioner og efterfølgende medførte vrede trusler fra Pyongyang om atomangreb på Seoul og New York.

Souschef Peter Kim Laustsen fra Forsvarsakademiet vurderer, at chancerne for, at der kommer noget ud af de eventuelle forhandlinger, styrkes af at nordkoreanerne ikke møder op med forhåndsbetingelser. Det viser, at de er interesserede i reelle forhandlinger:

»De har tidligere sagt, at deres atomprogram ikke var til forhandling, men hvis de møder op uden betingelser, er der mulighed for, at der kommer forhandlinger, som gør det muligt indgå i en dialog mellem Nordkorea og USA, som er de to hovedfjender i denne situation,« siger Peter Kim Laustsen til Radio24syv.

Ifølge hans vurdering vil nordkoreanernes største interesse være at få normaliseret deres handelsbetingelser og »få indtægter til at blive et normalt land«, som han, udtrykker det.

I første omgang gælder det om at få bygget en tillid op.

»Hvis USA kommer med en pragmatisk tilgang og siger, at de i starten kan forhandle om nogle små ting, og bygge tilliden op, så kan et godt være at de kan komme videre. Men hvis USA ultimativt siger, at forudsætningen for at de kan forhandle er at Nordkoreanerne afvikler deres atomvåbenprogram, så bliver det et problem,« siger Peter Kim Laustsen.

Yderligere viser tidspunktet for den nordkoreanske tilnærmelse ifølge hans vurdering, at landets ledere føler sig pustet i nakken af Kina, der ellers er Nordkoreas allierede, men som sammen med USA har lagt op til en endnu hårdere linje overfor styret i Pyongyang.

»USA er hovedfjenden og hvis man kan få en aftale eller en dialog med USA så, ser det meget lysere ud. Man kan tillade sig at gøre Sydkorea sure, for sydkoreanerne kan ikke gøre noget selv, men hvis USA og Kina sammen med andre presser på, kan det blive problematisk for Nordkorea,« siger Peter Kim Laustsen.

I en reaktion fra Det Hvide Hus lyder det, at man er klar til dialog, men at man dømmer nordkoreanerne på deres handlinger, ikke deres ord.

Dagens Gossip