Nordkorea: Sydkoreas exit fra Kaesong er en krigserklæring

Skrevet af admin

11/02/2016

Dagens topnyheder

Nordkorea kalder det for en "farlig krigserklæring", at Sydkorea har indstillet alle sine aktiviteter i de to landes fælles industrikompleks, Kaesong, som straf for Nordkoreas seneste atomprøvesprængning og weekendens opsendelse af en raket.

Den nordkoreanske statsstyrede Komite for Fredelig Genforening af Korea (KCNA) oplyser torsdag ifølge Reuters og AFP, at Nordkorea er i færd med at smide alle sydkoreanere ud af industrizonen.

Samtidig vil Nordkorea indefryse alle aktiver, som Sydkorea har i de selskaber, der opererer fra Kaesong.

Den nordkoreanske regering oplyser også, at den har sat den del af Kaesong, der ligger på den nordkoreanske side af grænsen, under militær kontrol.

Onsdag fortalte Sydkoreas minister med ansvar for grænseoverskridende anliggender, at landet har besluttet at stoppe al aktivitet i industrikomplekset Kaesong.

Det sker ifølge ministeren for at undgå, at investeringer i komplekset ikke bliver brugt af Nordkorea til at finansiere landets atom- og missiludviklingsprogram.

Kaesong er det eneste fælles samarbejdsprojekt mellem det kommunistiske Nordkorea og det kapitalistiske Sydkorea.

Flere end 50.000 nordkoreanere arbejder på de 124 sydkoreanske fabrikker i Kaesong, der ligger omkring ti kilometer nord for den demilitariserede zone mellem Syd- og Nordkorea.

Analytikere frygter, at den nuværende situation risikerer at ende i en regulær krise.

- Nu kan vi konkludere, at alle forbindelser mellem Nord- og Sydkorea er blevet brudt, og at der ikke er flere buffere, siger Ko Yoo-Hwan, der er professor i nordkoreanske studier ved Dongguk University i Seoul, ifølge AFP.

- En optrapning af situationen er uundgåelig, og jeg forudser flere problemer med Kaesong og spørgsmålet om beslaglagte aktiver - især hvis Nordkorea militariserer zonen, siger Ko Yoo-Hwan videre.

Industriområdet blev etableret i 2004 som et sjældent set forsøg på at mindske spændingerne mellem de to koreanske stater.

/ritzau/