Nordkorea tilbageholder amerikaner

Diplomater fra Sverige, som repræsenterer USA i Nordkorea, har fået bekræftet rapporter om, at en amerikansk krigsveteran er blevet pågrebet i landet. De svenske diplomater har anmodet om at få lov til at besøge manden dagligt.

Den 85-årige Merrill Newman, som kæmpede i Koreakrigen i 1950'erne, har haft visum og kontakt med de nordkoreanske myndigheder, men han har ikke fået tilladelse til at forlade landet som planlagt den 26. oktober.

USA har ikke diplomatiske forbindelser med nordkoreanerne, og Washington forsøger at løse problemerne via Sveriges ambassade i Pyongyang.

En søn til den 85-årige veteran siger, at han har ikke haft nogen forbindelse til sin far, siden han blev tilbageholdt i oktober.

Glyn Davies i det amerikanske udenrigsministerium kræver, at Nordkorea lader samtlige amerikanske statsborgere, der tilbageholdes i landet, rejse.

USA har signaleret til Pyongyang, at Nordkorea kan få et bedre forhold til USA, hvis det frigiver tilbageholdte amerikanere.

Den koreansk-amerikanske kristne missionær Kenneth Bae har været tilbageholdt af styret i Pyongyang siden november sidste år.

Det anslås, at mellem 1200 og 1500 amerikanere hvert år besøger Nordkorea.

Det er usædvanligt, at en amerikaner tilbageholdes, og der foreligger ingen oplysninger om årsagen til anholdelsen af Newman.

/ritzau/Reuters

 

 

 

Dagens Gossip