Nordkorea ville sende gasmasker til Syrien

Et nordkoreansk forsøg på at eksportere gasmasker til Syrien er blevet stoppet ved den tyrkiske grænse, skriver en japansk avis tirsdag.

Nyheden kommer dagen efter, at USA og andre lande har optrappet retorikken over for Syrien med overvejelser om et indgreb i borgerkrigen.

Retorikken er skærpet efter et giftgasangreb angiveligt fandt sted i Syrien i sidste uge med mange døde til følge.

Ifølge amerikanske, japanske og sydkoreanske kilder forlod et libysk registreret skib med navnet Al En Ti Sar tidligere på året Nordkorea med Syrien som destination.

Tyrkiske myndigheder har beslaglagt 1400 rifler, 300.000 stk. ammunition og gasmasker, som tilsyneladende var anvendelige til beskyttelse mod kemisk angreb.

Skibet sejlede gennem Dardanellerne i Tyrkiet 3. april og blev der stoppet af tyrkiske myndigheder, som havde fået et tip fra USA.

Ifølge amerikanske myndigheder skulle skibet aflæsse våben og gasmasker i Tyrkiet, og derfra skulle disse fragtes videre over grænsen til Syrien.

Tyrkiet anholdt kaptajnen, som angiveligt senere har indrømmet, at skibet var på vej fra Nordkorea med våben til Syrien, skriver den japanske avis Sankei Shimbun.

Syrien er underlagt strenge sanktioner fra både EU og USA.

Onsdag i sidste uge blev beboere i forstæder til Syriens hovedstad, Damaskus, angiveligt udsat for et angreb med giftgas.

Ifølge aktivister på oppositionens side døde 1300 mennesker ved angrebet.

Syriens regering har afvist, at den har brugt kemiske våben.

Læger uden Grænsen siger med kilder på tre hospitaler i området, at 3600 patienter blev modtaget i timerne efter det påståede angreb. Patienterne havde symptomer på nerveforgiftning. 355 døde, skriver hjælpeorganisationen.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip