Nordkoreanerne holder spændingen oppe

Tidligere har Nordkorea brugt nationale mærkedage til at teste deres militære isenkram, og internationalt var der forventning om, at 101-årsdagen ville blive brugt til at fyre missiler af på trods af internationale advarsler.

Ifølge nyhedsbureauet AFP vil der de næste måneder også være rigeligt med nationaldage, som Nordkorea kan hænge en missiltest op på. I øjeblikket er der kørt så mange missiler og affyringsramper i stilling på landets østkyst, at der er mere end nok til endnu en gang at nedkalde verdens vrede over nordkoreanerne, hvis de skulle finde på at fyre missilerne af.

I starten af april flyttede det nordkoreanske militær to mellemdistance-missiler af typen Musudan og syv mobile affyringsramper til østkysten og inden for de seneste døgn har observationer vist, at yderligere to kortrækkende Scud-missiler er kørt til østkysten.

Den næste dato, som kan være sat af til affyring, vil ifølge en talsmand for det sydkoreanske forsvarsministerium, Kim Min-Seok, være den 25. april, som er dagen, hvor Nordkorea markerer grundlæggelsen af landets væbnede styrker.

Det kan også blive fem dage senere, hvor de igangværende fælles amerikanske og sydkoreanske militærøvelser slutter. Øvelserne er både før og efter starten blevet fordømt i stærkt krigeriske vendinger fra Nordkorea.

Ifølge Kim Min-Seok, ligger der endnu en nordkoreansk mærkedag og lurer i horisonten, som en mulig testdag.

Det gælder den 27. juli, som markerer afslutningen på Koreakrigen fra 1950-53, der endte med en våbenhvileaftale men ikke en formel fredsslutning.

Nordkorea har som led i den seneste måneds retoriske eskalering af krisen på Den Koreanske Halvø opsagt våbenhvileaftalen.

Dagens Gossip