Nordkoreansk skib gemte missilradar under sukkersække

Ifølge AFP fandt embedsmænd fra Panamas toldvæsen avanceret radarudstyr til fremføring af missiler gemt under mange lag sække med sukker i skibets lastrum. Opdagelsen af den hemmelige last fik skibets kaptajn til at forsøge at begå selvmord og besætningen til at gøre modstand, uden det dog fik tolderne til at stoppe deres arbejde i lastrummet.

»Vi formodede, at skibet, der kom fra Cuba og var på vej til Nordkorea, muligvis havde våben ombord, så der blev bragt ind i en havn og undersøgt,« siger Panamas præsident Ricardo Martinelli.

»Da vi begyndte at losse forsendelsen af sukker, fandt vi containere, som vi mener, indeholder avanceret missiludstyr, og det er ikke tilladt,« understreger Martinelli.

Forsvars- og sikkerhedseksperter fra den britiske Janes Information Group har ifølge AFP nu identificeret fundet som en kontrol-radar til et SA-2 missil samt en radar til at lede missilet frem til dets mål, fortæller Jeremy Bennie fra Janes.

SA-2 missilet daterer sig oprindeligt tilbage til Sovjetunionen, men er blevet moderniseret. Cuba er Nordkorea eneste ven på de breddegrader, og spekulationerne går nu på, at det avancerede missiltilbehør var på vej til opgradering fra Cuba til Nordkorea for senere at blive returneret, og at sukkerlasten var betaling for den service. En anden teori er, at tilbehøret var på vej til Nordkorea fra en helt anden kant og skulle styrke slagkraften i landets i forvejen store arsenal af missiler i alle størrelser.

FN har indført stramme sanktioner på Nordkoreas import og eksport af våben som reaktion på landets atomprøvesprængninger og missiltests.

Tirsdagens fangst var tilsyneladende et eksempel på hvordan landet forsøger at omgå sanktionerne.

Dagens Gossip