Nordkoreanske missiler skærper krisen

Missilerne blev observeret tidligere på ugen under en togtransport, hvor de ved slutmålet blev læsset på mobile affyringsramper og derefter kørt i skjul i underjordiske anlæg. Nyheden om det andet missil slap ud i går. Det menes, at i hvert fald ét af missilerne er af en type, der kan nå stillehavsøen Guam, hvor USA har både en fly- og flådebase.

Samtidig tog nordkoreanerne fredag også det usædvanlige skridt at bede Rusland om at overveje en evakuering af landets ambassade i hovedstaden Pyongyang på grund af den spændte situation. Noget russerne foreløbig har afvist, mens de ifølge udenrigsminister Sergei Lavrov samtidig holder tæt kontakt til USA, Kina, Japan og Sydkorea om situationen.

Souschef på Forsvarsakademiet i København, Peter Kim Laustsen kalder det en skærpelse, at nordkoreanerne har placeret missilerne på østkysten og ikke vestkysten:

»Det betyder, at de er en stor udfordring for USA, fordi de er tættere på amerikanske interesser - herunder baserne, og nordkoreanerne viser vilje til at sætte hårdt mod hårdt og vise, at de måske er i stand til at nå Guam,« siger Peter Kim Laustsen.

Et af missilerne med betegnelsen Musudan menes at have rækkevidde på omkring 4.000 kilometer, hvilket svarer til afstanden ud til Guam.

Internationale eksperter er dog enige om, at Nordkorea endnu ikke har kapacitet til at forsyne deres missiler med atomsprænghoveder.

Risikoen for en storkrig mellem Nordkorea på den ene side og Sydkorea og USA på den anden, er stadig ifølge Peter Kim Laustsen meget lille, fordi den for alle parter vil blive ekstremt kostbar i både menneskeliv og økonomi.

Men hvis det utænkelige skulle ske, at nordkoreanerne beslutter sig for et angreb mod Sydkorea hen over den demilitariserede zone, der skiller de to tæt befæstede grænser, ville første angrebsbølge blive sat ind mod hovedstaden Seoul mindre en 50 kilometer og mindre end et minuts skudafstand væk.

Nordkoreanerne har skjult tusindvis af kortsækkende missiler i »stalinorgler« sammen med kanoner i bunkers langs grænsen som vil skabe død og ødelæggelse i et første slag mod Seoul. Angrebet vil blive besvaret øjeblikkeligt fra Sydkorea, hvis grænse er lige så befæstet, og desuden vil sydkoreanerne og deres amerikanske allierede forsøge at skyde så mange af de indkomne missiler og granater ned:

»Jeg tror ikke på et stort konventionelt angreb ind over grænsen, og på satellitbilleder ville man kunne se, at nordkoreanerne sendte styrker hen til grænsen,« siger Peter Kim Laustsen.

På det hypotetiske spørgsmål om, hvem sejrherren i en storkonflikt vil være, siger Peter Kim Laustsen.

»Jeg tror ikke, at Nordkorea vil kunne vinde, men det er heller ikke sikkert, at de vil tabe, for det er et spørgsmål om Sydkorea og USA er villige til at gå ind i en rigtig storkrig, som vil kræve mange ressourcer, hvis man skal besejre Nordkorea. Jeg tror ikke en krig er sandsynlig, for ingen af parterne har en interesse i den, men kvaliteten af det udstyr, som nordkoreanerne har, og som ikke er det nyeste, samt moralen i hæren gør det tvivlsomt, at de vil få sejren,« lyder vurderingen fra souschefen på Forsvarsakademiet.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip