Nordkoreas leder hylder "historisk" atomprøvesprængning

Den nordkoreanske leder, Kim Jong-un, roser på sit partis kongres Nordkoreas atomprøvesprængning i januar.

Fredag er Nordkoreas kommunistparti samlet til kongres for første gang i 36 år.

- Dette år, hvor partiets kongres afholdes, har vores militær med succes gennemført den første prøvesprængning af en brintbombe. Det er en historisk milepæl i vort folks 5000 år lange historie, siger Kim Jong-un i en tale på statsligt tv ifølge nyhedsbureauet AFP.

Udenlandske iagttagere forventer, at dagsordenen på kongressen blandt andet omfatter en formel godkendelse af Kim Jong-uns "byongjin"-politik, der fokuserer på økonomisk vækst og oprettelsen af et arsenal af atomvåben.

Byongjin-politikken er lagt i kølvandet på Kim Jong-uns far, Kim Jong-ils, politik om, at militæret skal komme i første række.

Flere end 100 udenlandske journalister er ifølge BBC inviteret med til begivenheden, men er blevet udelukket fra selve kongrescentret i hovedstaden, Pyongyang.

Kongressen, der har samlet tusindvis af delegerede, ventes ifølge nyhedsbureauet Reuters at køre i flere dage.

Arbejderpartiets seneste kongres blev holdt i 1980, da Nordkorea blev ledet af Kim Il-sung - landets første leder. Det var før fødslen af den nuværende leder, da Kim Jong-un menes at være 33 år gammel.

I januar udførte Nordkorea sin fjerde atomprøvesprængning siden 2006 og har siden affyret ballistiske missiler i strid med FN-sanktioner og internationale advarsler.

Sydkorea er i øjeblikket i alarmberedskab i forventning om, at Nordkorea kunne finde på at foretage en femte atomprøvesprængning i forbindelse med kongressen.

De to lande er teknisk set stadig i krig, efter at deres konflikt fra 1950 til 1953 endte med en våbenhvile i stedet for en reel aftale.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip