Nordkoreas missiler er forhandlingsteknik

Nordkorea har historisk set været vant til at true sig til goder. Derfor kan landets seneste missilaffyringer være et tegn på, at Nordkorea er klar til at indgå i forhandlinger. På landets egne vilkår vel at mærke.

Det vurderer Peter Kim Laugesen, der er specialkonsulent ved Forsvarsakademiet.

- Det er forventeligt, at når verden mister sin opmærksomhed på Nordkorea, er Nordkorea nødt til at gøre opmærksom på sig selv.

- Så det er et eksternt signal om, at de stadig er her og principielt er parat til at komme i forhandlinger på deres egne vilkår, siger han.

Nordkorea har mandag affyret to kortdistance-missiler og dermed seks på bare tre dage.

Det skete i en øvelseskampagne, der virker provokerende på blandt andre nabolandet Sydkorea og dets allierede USA.

Men ifølge Peter Kim Laugesen har Nordkorea paradoksalt nok haft held med den forhandlingsteknik før i tiden.

- Nordkorea har altid foretaget sig en række ting, som vi i Vesten mener, er forkerte at gøre. Før i tiden har de for eksempel overtrådt det forbud, der har været mod atomsprængladninger.

- Så har verden historisk gerne villet betale dem for, at de stopper. For eksempel ved at give dem fordele i forhandlinger eller penge, siger han.

Men ifølge Peter Kim Laugesen er der grund til at tro, at den strategi ikke længere virker.

- Situationen er bare ny denne her gang, for både den sydkoreanske og amerikanske præsident har sagt, at de ikke længere vil belønne Nordkorea for den her uansvarlige, provokerende og konfliktsøgende adfærd, siger han.

Samtidig med skydeøvelserne fordømte nordkoreanerne Sydkorea for at kritisere aktionerne, som nordkoreanerne selv omtaler som lovlige militære øvelser.

Peter Kim Laugesen peger på, at de nordkoreanske øvelser også kan tolkes som svar på de amerikanske og sydkoreanske øvelser, der været i området. En tredje mulighed er ifølge eksperten, at styret har villet vise, hvor stærkt et militær landet stadig har.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip