Nordkoreas sprængning møder kinesisk modstand

Kina udtrykker "kraftig modstand" mod Nordkoreas atomprøvesprængning, lyder det fra det kinesiske udenrigsministerium.

Kineserne siger, at deres uberegnelige allierede, Nordkorea, gennemførte sprængningen trods bred modstand fra det internationale samfund.

- Vi opfordrer på det kraftigste Nordkorea til at leve op til sine forpligtelser vedrørende atomafvikling og ikke tage skridt, der kan forværre situationen, siger det kinesiske udenrigsministerium.

Kina er Nordkoreas vigtigste støtte. Riget i midten har ved hjælp af handel og nødhjælp sørget for, at Nordkorea har kunnet overleve i årtier trods utallige sanktioner fra det internationale samfund og omfattende fattigdom siden slutningen af Koreakrigen i 50'erne.

Men selv om Kina opfordrer til en hårdere linje over for atomprøvesprængninger, er der ingen trusler om hverken sanktioner eller repressalier i erklæringen fra det kinesiske udenrigsministerium.

Natten til tirsdag danske tid opfangede USA's Geologiske Overvågningscenter (USGS) en unaturlig jordrystelse i Nordkorea med rystelser, der er målt til 4,9

Forsvarsministeriet i nabolandet Sydkorea oplyste, at sprængningen havde en styrke på seks til syv kiloton, og at der er tilsyneladende var tale om en atomprøvesprængning.

Få timer senere bekræftede det nordkoreanske regime, at landet havde gennemført en underjordisk atomprøvesprængning.

FN's Sikkerhedsråd er hasteindkaldt klokken 15 dansk tid for at overveje, hvilke skridt det internationale samfund skal tage over for Nordkorea.

/ritzau/AFP

 

Dagens Gossip