Nordsøskatter underminerer tysk oliekæmpes planer

Tæt ved den norske grænse, hvor bidende vinde skummer bølgetoppene op, og vandet er mørkt som jern, ligger Hejrefeltet yderst i den danske del af Nordsøen. Her findes betydelige olie- og gasreserver, som blandt andre det tyske olieselskab Bayerngas har opkøbt store andele i.

Men selskabet truer nu med at trække sig ud af Hejrefeltet og Nordsøen, efter regeringen har foreslået at stramme skattereglerne for olieselskaberne i Danmark, skriver Børsen.

»Nu fremstår Danmark ikke ret attraktivt længere. Vi har derfor stoppet alle forberedelser til at byde på den næste licensrunde, for det giver ikke mening længere,« siger administrerende direktør for Bayerngas i Danmark Arne Westeng, til Børsen.

Det er statens togfond, der skal finansieres gennem Nordsøskatterne, som kommer til at ramme de selskaber, som står uden for DUC, Dansk Undergrunds Consortium. Det er blandt andre Dong Energy, Hess og Bayerngas, som står for ti procent af produktionen i Nordsøen.

Den næste udbudsrunde af olie- og gaslicenser i Danmark er den syvende og måske den sidste for Bayerngas. Selskabet har samlet investeret to milliarder kroner i Danmark, og i dag er selskabets største aktivitet Hejrefeltet, som Bayerngas udvikler sammen med Dong Energy, skriver Børsen.

Bayerngas havde netop besluttet en ny milliardinvestering i feltet, men reglerne blev foreslået ændret, og selskabet håber på, at Danmark kan sikre en ny ordning, da projektet allerede er langt, men ville blive undermineret af de nye regler.

Og Danmark kan gå glip af stor aktivitet i Nordsøen ved at stramme reglerne, siger olieekspert og partner i rådgivningsselskabet Deloitte, Morten Mønster til Børsen. Reglerne vil blandt andet sætte kulbrintefradraget for investeringer ned fra 250 procent til 30 procent.

Hos Dong Energy redder et stort, udskudt skatteaktiv selskabets økonomi, hvis reglerne bliver strammet. Havde Dong ikke den stødpude efter mange års investeringer i Nordsøen, havde situationen været helt anderledes.

Danmark trues årligt som selvstændig olienation af en faldende produktion, og syvende licensrunde skulle sætte gang i både olie- og gasproduktionen igen. Derfor er det bekymrende, at Bayerngas overvejer at trække sig, siger Peter Helmer Steen, direktør for statens Nordsøfonden til Børsen.

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip