Nordtysk leder: Dansk-tysk fællesskab er uvurderlig gave

Skrevet af admin

18/04/2014

Dagens topnyheder

Venskabet mellem Tyskland og Danmark blev cementeret, da Slesvig-Holstens ministerpræsident Torsten Albig fredag talte ved ceremonien, der markerede 150 året for slaget ved Dybbøl.

- I dag spørger vi ikke som det første, om nogen er tysk eller dansk, men hvad vi i fællesskab kan opnå for vort land og for vores grænselande. Der kan næppe være noget stærkere symbol på, hvor nært vi står hinanden i dag.

- Vi vil aldrig mere tillade, at nogen tager denne nærhed, denne fred fra os igen - hverken i nationalismens navn eller for en anden politisk ideologi, sagde Torsten Albig.

For 150 år stod prøjserne og danskerne overfor hinanden som fjender. Århundreders menneskelig sameksistens gik under i kugleregn med traumatiske konsekvenser.

- Tusindvis af mennesker mistede livet; Danmark mistede en tredjedel af sit statsområde. I næsten et helt århundrede efter 1864 gjaldt tysk og dansk som uforenelige modsætninger. Slesvig-Holsten og Danmark blev skilt ad, sagde Albig.

- I dag er Danmark og Slesvig-Holsten sammen på en helt ny måde uden at smelte sammen. I dag genfinder vi os som danske eller nordtyske i et fælles nordisk livssyn, som knytter os sammen i Europa, sagde den socialdemokratiske ministerpræsident.

Han skrev grænselandshistorie, da han i 2012 gjorde det danske mindretals parti, Sydslesvigsk Vælgerforening, til koalitionspartner i delstatsregeringen i Kiel, og siden da har Albig ofte rakt hånden ud mod naboerne i nord.

- Fra venner og fjender over et enten-eller er vi nået frem til et dansk-tysk fællesskab. Dette er en uvurderlig gave, som de forudgående generationer har givet os, tilføjede Albig over de mange tusinde gæster på Dybbøl Banke.

Forudsætningen for dette har været tillid til, at Tyskland aldrig mere vil løbe Danmark over ende med vold og magt.

- Men også tillid til, at den anden sætter pris på en, sådan som man er. Erkendelsen af, at vores forskelle er en berigelsen for helheden, sagde Torsten Albig.

/ritzau/