Norge advarer mod krig uden FN-mandat

Tværtimod advarer Norges udenrigsminister, Espen Barth Eide, mod at gribe ind i borgerkrigen uden et mandat fra FNs Sikkerhedsråd.

»Aktioner skal være forankret i FN og folkeretten,« siger han til aftenposten.no.

»Splittelsen i Sikkerhedsrådet er meget alvorlig. Det gør konflikten værre. Når rådet er splittet, sender det signaler til de stridende parter, om at de bare kan fortsætte med deres forehavende. Det er alarmerende, at der ikke er en fælles holdning,« fortsætter han.

Amerikanerne hævder at have klare beviser på, at det syriske styre stod bag giftangrebet 21. august ved Damaskus, men FNs våbeninspektører får først mulighed for at inspicere området onsdag. USA forventer at have en konklusion - og dermed beviser mod præsident Bashar al-Assad - klar allerede torsdag, så en militær aktion kan begynde.

Men det bliver uden Norge, medmindre der kan opnås enighed i FNs Sikkerhedsråd.

»Hvis FNs våbeninspektører kommer med en konklusion, må den behandles af Sikkerhedsrådet. Det vil være en meget klar krigsforbrydelse, men jeg er bekymret over alle spekulationerne. Mange er blevet dræbt eller såret af kemiske våben, men der er beskyldninger begge veje. Det gælder også for den type oplysninger, der ikke er offentlig kendt,« siger Espen Barth Eide.

Dagens Gossip