Norge bekræfter: Snowden har søgt asyl

»Vi har modtaget en asylansøgning via fax på vores ambassade i Moskva sent i går eftermiddags,« siger den norske udenrigsministers talsmand, Frode Andersen, ifølge Reuters.

»Det er sandsynligvis fra ham (Snowden, red.), og den er tilsyneladende underskrevet af ham, men vi har ikke nogen måde at undersøge det på,« fortsætter Frode Andersen.

Dermed har den tidligere CIA-ansatte søgt asyl i flere end 19 lande, skriver whistleblowerorganisationen WikiLeaks på sin hjemmeside. Det gælder - ud over Norge - blandt andet Kina, Frankrig, Tyskland, Finland og Østrig. Tidligere har den spionagesigtede Snowden har søgt asyl i Island og Ecuador, som allerede har hjulpet WikiLeaks-stifter Julian Assange, der opholder sig på Ecuadors ambassade i London.

Asylansøgningerne er blevet overdraget til en embedsmand i en lufthavn i Moskva. Siden skulle de være blevet videresendt til de relevante ambassader.

Det norske udenrigsministerium afviser dog at oplyse detaljer om ansøgningen.

USA har inddraget Snowdens pas, et træk, som han selv har betegnet som et udtryk for ren forfølgelse.

Den 30-årige Snowden har med sine afsløringer af de amerikanske myndigheders overvågning af både egne og udenlandske statsborgere vakt furore. Han hævder blandt andet, at USA skulle have spioneret mod EU-kontorer og europæiske ambassader - oplysninger, som han har fået adgang til som IT-tekniker i CIA.

Snowden forlod USA i maj, hvor han rejste til Hong Kong. Han har siden lækket oplysninger til en række aviser, og disse afsløringer er blevet forsidestof verden over.

Dagens Gossip